Dan Jørgensen tager igen kamp om dyretransport op i EU

Dan Jørgensen (S) bruger nu sin nye position som fødevareminister til at fortsætte sin kamp for kortere og mindre smertefulde transport af EU's slagtedyr.

Han har tidligere slået flere slag for dyrenes velfærd som EU-parlamentariker. Mandag appellerede han til både EU-landenes landbrugs- og fødevareministre og EU-Kommissionen om at tage kampen op mod dyretransporter.

- Flere gange har det været taget op i ministerrådet, hvor der ikke har været opbakning. Men jeg er rigtig glad for at kunne sige i dag, at der var betydelig mere opbakning, end der plejer, siger Dan Jørgensen til Ritzau.

Han nævner, at Sverige, Storbritannien, Østrig, Tyskland, Tjekkiet, Holland, Belgien og Bulgarien støttede den danske fødevareminister i at presse EU-Kommissionen til at fremlægge et lovforslag, som skal begrænse de lange dyretransporter.

Han mener, at det op til valget til EU-Parlamentet er det rigtige tidspunkt at presse på.

- Jeg håber, at det kan skabe en platform for, at vi endelig kan få gjort noget.

- En ny kommissær på området vil have behov for at markere sig positivt i starten og ikke behov for at få så meget ballade med sådan en som mig, hvis han ikke gør det, siger han.

Han forventer ikke, at den nuværende kommissær på området, sundhedskommissær Tonio Borg, vil gøre noget. Han "trådte i vande" til mødet, som Dan Jørgensen udtrykker det.

Kommissæren siger til et pressemøde efter mødet med ministrene, at der måske vil ske noget i fremtiden. Dog gentager han budskabet fra tidligere kommissær på området, forbrugerkommissær John Dalli:

- Jeg mener, at det er vigtigere, at de eksisterende regler på området bliver håndhævet, end at vi laver nogle nye. Der var blandt størstedelen af landene opbakning til at beholde de nuværende regler, siger Tonio Borg.

John Dalli modtog i 2012 1,1 millioner underskrifter mod dyretransporter fra Dan Jørgensen. Ved overrækkelsen sagde kommissæren, at der ville komme nye regler på området i 2014.

- Så gik der to-tre uger, og så sagde han, at det havde han aldrig sagt. Så han har åbenbart været underlagt massivt pres fra anden side, siger Dan Jørgensen, som mener, at han med opbakning fra flere lande nu har bedre kort på hånden end nogensinde før.

/ritzau/

 

Dagens Gossip