Dan Park: Tolerante Danmark skal se mine forbudte værker

Den svenske kunstner Dan Park er glad for, at han fra mandag til fredag i denne uge får vist nogle af de værker frem i Danmark, som har givet ham en racismedom i Sverige.

Værkerne i sig selv burde ikke vække så meget opsigt, siger Dan Park.

- Jeg håber, at folk endnu engang kan se de værker, som anses for at være forbudte i Sverige. Værkerne skal jo brændes senere.

- I sig selv er det ikke en så stor oplevelse. De fleste billeder indeholder ordet "neger", og det er det, som er forbudt at skrive i Sverige, siger Dan Park til Ritzau.

Svenskeren forventer ikke selv, at han kommer til København, hvor værkerne bliver udstillet i en kælder på Rosendalsgade 15 på Østerbro.

I Sverige blev Dan Park idømt seks måneders fængsel og fik en bøde på 60.000 svenske kroner for hetz mod en folkegruppe i forbindelse med en udstilling i Malmø. Hovedpersonen tror ikke, at noget lignende ville kunne ske i Danmark.

- Jeg tror ikke, at jeg vil kunne dømmes i Danmark, hvor man har større ytringsfrihed. I Sverige er man blevet helt fikseret af ordet "neger".

I forbindelse med åbningen af udstillingen mandag, er der, ligesom der var i Malmø, varslet demonstrationer mod Parks værker. Stærke holdninger bekymrer slet ikke kunstneren - tvært imod.

- Stor kunst skaber forskellige reaktioner. Nogle folk kan lide det, andre kan slet ikke, og det er meget godt. Man mislykkes, hvis man laver noget, alle elsker.

- Jeg synes, at de, som demonstrerer, overreagerer. Kan de ikke finde nogle vigtigere sager at demonstrere mod end kunst, spørger Dan Park.

Dommen i Sverige giver heller ikke anledning til ændringer i udarbejdelsen af nye Park-værker.

- Jeg vil følge min sædvanlige stil, og jeg ser ingen grund til at begynde at anvende selvcensur, siger den 46-årige kunstner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip