Dan Uzan og Finn Nørgaard hædres med pris plade og penge

admin

424 uger siden

|

29/05/2016

Dagens topnyheder

Folketinget har for første gang uddelt den nystiftede Hæderspris.

Modtagerne er filminstruktøren Finn Nørgaard og vagten Dan Uzan, der begge blev ofre for skudangrebet ved Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København i februar sidste år.

De to ofre for får også deres navne på en mindeplade i Vandrehallen på Christiansborg.

Pladsen er trang på den søjle, hvor de to mindeplader er sat op. Og det er også meningen, pointerer Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i sin tale ved uddelingen af hædersprisen.

- Det er bestemt ikke en pris, vi har lyst til at uddele nogensinde igen. Det er ikke en søjle, hvor vi har lyst til at sætte flere mindeplader op, siger hun.

Ved uddelingen deltager familierne til både Finn Nørgaard og Dan Uzan.

- Midt i den personlige sorg og det savn, som I føler og vil føle i resten af jeres levetid, har I vist mod til at dele Dan Uzans og Finn Nørgaards liv, historier og værdier med os, siger Pia Kjærsgaard.

- Alle ville forstå det, hvis I valgte at sige: Vi vil helst ikke tale om det offentligt. Vi vil helst slå en ring om os selv og trække os tilbage. Men I valgte at stå frem. I valgte at fortælle os alle sammen om, hvor fantastiske mennesker, Finn Nørgaard og Dan Uzan var.

- I delte deres historier med os, så vi næsten føler, vi har mødt dem. Og I fortalte os om, hvad de stod for, så vi sagtens kunne sætte os ind i, hvorfor de handlede, som de gjorde.

- Hver en tåre, som I har delt med os uden for jeres hjem, har vi andre også kunnet mærke i vore øjenkroge.

Med hædersprisen følger 200.000 kroner til Dan Uzans Mindefond og Finn Nørgaard Foreningen. De har til formål at støtte projekter, personer og begivenheder, som dem Finn Nørgaard og Dan Uzan "selv åndede og levede for," siger Pia Kjærsgaard.

Hun glæder sig over, at det er samtlige ni partier i Folketinget, der står bag uddelingen af hædersprisen:

- Nogle gange vil vi det samme, men på forskellig måde og med forskellige midler. Denne gang ville vi det samme og vi var alle enige om, at det var sådan her, det skulle gøres.

- Jeg håber, at Folketingets Hæderspris kan blive et lyspunkt, der kan rette tankerne fremad og få gode ting til at vokse og sprede sig.

/ritzau/