Danmark afviser to afghanske tolke

To afghanske tolke, som har gjort tjeneste i forreste kamplinje sammen med de danske soldater i Afghanistan, har fået afslag på deres ansøgninger om asyl her i landet.

Det skriver Politiken søndag.

Afslagene er kommet, selv om en politisk aftale fra maj 2013 skal yde beskyttelse til afghanske tolke, som har hjulpet de danske Nato-styrker, og på trods af at de to tolke både har fået visum og flybillet til Danmark af de danske myndigheder.

Men det har været forgæves, mener 24-årige Hejratullah Shafi, der i juni fik afslag på asyl fra Udlændingestyrelsen.

- Vi har risikeret vores liv sammen med jeres styrker og i kampen mod Taliban og nu får jeg besked om at rejse tilbage, men hvorfor skulle vi så herop?, spørger han i Politiken.

Tolken siger, at han har modtaget konkrete dødstrusler både over telefonen og i form af breve fra Taliban undervejs i sit arbejde for Nato-styrkerne, men det tror udlændingemyndighederne ikke på.

I afslaget skriver Udlændingestyrelsen, at hans forklaringer ikke "fremstår overbevisende". Hans forklaringer om, at han er blevet truet under sit et år lange arbejde for de danske styrker i Helmand fremstår, mener styrelsen, som "utroværdige" og "konstrueret til lejligheden".

I Storbritannien, Danmarks nærmeste samarbejdspartner i Afghanistan, har en ordning uden om asylsystemet givet mulighed for et flerårigt ophold for op til 600 afghanske tolke.

I Australien har 500 afghanere, som har arbejdet for de australske styrker, fået ophold alene ud fra en moralsk begrundelse.

I Danmark har foreløbig syv afghanere fået visum. To har fået opholdstilladelse, en er under behandling, og to er afvist.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

/ritzau/

 

Dagens Gossip