Danmark er bagud i it-sikkerhed i Europa

Danmark har ingen national strategi for cybersikkerhed, og det står vi alene med, når man ser på Sverige, Tyskland, Norge, USA og andre lande, vi normalt sammenligner os med, skriver Politiken søndag.

En national strategi beskriver nøje, hvordan myndigheder og private aktører skal koordinere deres indsats for at forebygge og forsvare sig mod it-kriminalitet, cyberangreb og spionage.

Derfor anbefaler EU på det kraftigste, at Danmark udarbejder en strategi.

- Kommissionen opfordrer medlemslandene til at adoptere en national strategi for at sikre kontinuiteten i deres indsats for cybersikkerheden, og vi håber, at Danmark vil lave en strategi snart, siger EU’s kommissær for digitale anliggender, Neelie Kroes, til Politiken.

EU-Kommissionen forventer allerede til næste år at få vedtaget et nyt direktiv om net- og informationssikkerhed, der pålægger alle medlemslandene at udarbejde en national strategi.

I dag har 15 andre EU-lande en national strategi, også Norge, USA, Australien og Canada har udarbejdet en helhedsplan.

Ud over ikke at leve op til EU’s anbefaling har Danmark i tre år i træk ikke deltaget i European Cyber Security Month, der er den fælleseuropæiske kampagne, som sætter borgernes it-sikkerhed og databeskyttelse på dagsordenen.

Rådet for Digital Sikkerhed finder det besynderligt og kritisabelt, at regeringen ikke tager EU’s anbefalinger alvorligt og negligerer arbejdet med at informere borgerne om it-sikkerhed og databeskyttelse.

- Jeg er måbende over for den måde, regeringen håndterer it-sikkerhed og databeskyttelse på, siger formand Birgitte Kofod Olsen til Politiken.

Hun nævner, at der har været mange sager om brud på it-sikkerhed, hacking af databaser, nedbrud i NemID og kritiske rapporter fra Rigsrevisionen.

- Det efterlader billedet af en stat, der alene forfølger systemets interesser om at indsamle data og lave effektive systemer i stedet for at beskytte borgerne og deres persondata, siger hun.

Finansminister Bjarne Corydon (S) skriver i en mail til Politiken, at Forsvarsministeriet er i gang med en cybersikkerhedsstrategi, og Digitaliseringsstyrelsen lancerer en national strategi for informationssikkerhed inden sommer 2014.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip