Danmark er på vej mod det varmeste år siden 1874

Hvis ikke vinteren kommer tidligt, så ender 2014 som Danmarks varmeste år, siden de landsdækkende målinger startede i 1874.

Det viser nye data og prognoser fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Den nuværende rekord stammer fra 2007, hvor den gennemsnitlige temperatur endte på 9,5 grader.

DMI vurderer, at 2014 er på vej til at ramme cirka 9,7.

- Denne rekord er en alarmklokke, som kalder på, at vi hurtigst muligt udfaser kul og olie til fordel for flere vindmøller, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i en udtalelse.

- Jeg håber, at hele verden lytter rigtig godt efter, når FN’s klimapanel offentliggør sin nye rapport om klimaets tilstand i København 2. november, siger han.

Ministeren understreger, at han vil kæmpe hårdt for at holde fast i klimaarbejdet og sigte mod en ny og bindende klimaaftale i Paris i 2015.

I opgørelsen fra DMI står det klart, at ingen af månederne i 2014 i sig selv har sat varmerekord.

Juli tangerede den næstvarmeste måned målt i Danmark, mens marts og april begge blev de fjerdevarmeste, DMI har registreret. Alle månederne siden januar har til gengæld været over normaltemperaturen.

- Det er vedholdende varme året igennem, der er på vej til at give Danmark en ny vejrrekord, siger klimatolog Mikael Scharling fra DMI ifølge instituttets hjemmeside.

- I dag ligger 2014 med en gennemsnitstemperatur på 10,9 grader. Den falder naturligvis frem mod nytår, men 10. oktober i rekordåret 2007 var temperaturen 10,6 grader. Hvis ikke de kommende måneder bliver noget koldere end normalt, så ender vi med en ny rekord, siger han.

Siden DMI påbegyndte målingerne i 1874, er Danmarks gennemsnitstemperatur steget med omkring 1,5 grader.

/ritzau/