Danmark er verdens bedste land til at holde valg

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal ikke være bange for at trykke på valgknappen.

Det gør han selvfølgelig næppe i den nærmeste fremtid.

Men når han ikke skal være bange for det, skal det forstås på den måde, at Danmark ifølge en ny international rapport er det bedste land i verden til at holde valg.

- Vi skal være rigtig stolte og glade over at få sådan en form for verdensmesterskab, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

Rapporten "The Year in Elections 2015" er udgivet af et uafhængigt forskningsprojekt, der er tilknyttet Harvard University's Kennedy School of Government og University of Sydney's Department of Government and International Relations.

180 præsident- og parlamentsvalg afholdt i 139 lande i perioden 2012-2015 er med i undersøgelsen, hvor en række valgeksperter fra hele verden har deltaget og dykket ned i 49 punkter fordelt på 11 emner, som er centrale for valgafviklinger.

Det er emner som valgprocedurer, parti- og kandidatopstilling, stemmeafgivning, stemmeoptælling og valgklager, som eksperterne har kigget på.

- Når man får en sådan anerkendelse fra en række eksperter, så må vi klappe os selv på skulderen hele vejen rundt. Vi har en god demokratisk tradition i Danmark, og den kommer os til gode her, siger Karen Ellemann.

- Vi skal være stolte over, at vi har den største grad af integritet målt på internationale standarder og normer for valg, siger hun.

Under krisen omkring den nu tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) truede Løkke gentagne gange med at udskrive valg.

Det gjorde han som bekendt ikke, og han behøver heller ikke at gøre det lige med det samme trods den fine hæder, lyder det fra Karen Ellemann.

- Jeg vil nøjes med blot at glæde mig over, at valg er noget, som vi er gode til. Hele systemet omkring det fungerer, og det er det, at jeg som social- og indenrigsminister står i spidsen for, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip