Danmark får nyt naturhistorisk gigantmuseum i 2020

Danmark får et nyt, gigantisk naturhistorisk nationalmuseum i hjertet af København, når Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum smelter sammen til et stort museum, som kan slå dørene op i 2020.

Over en halv milliard kroner fra private fonde har nu gjort det muligt for Københavns Universitet at starte byggeriet af det nye museum, som ifølge museumsdirektør Morten Meldgaard bliver et af verdens største naturhistoriske museer.

- Det bliver en attraktion, som folk vil komme rejsende til Danmark for at besøge. Samtidig bliver det også et center for tværvidenskabelig forskning, som vil trække en masse stærke forskningsprofiler til museet, siger museumsdirektøren.

Fire fonde - Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Det Obelske Familiefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond - støtter tilsammen projektet med 550 millioner kroner.

Det nye museum kommer til at ligge i Botanisk Have i det indre København, og vil byde på alt fra eksotiske planter til sjældne meteorsten og én dinosaurus, fortæller direktøren.

- Man kommer til at se de bedste stykker og de største skeletter, blandt andet vores hvalsamling, som er en af verdens største og mest forskelligartede, vores kæmpemeteor og vores nye dinosaurus, Misty, siger Morten Meldgaard.

- Vi får omkring 12.000 kvadratmeter udstillingsareal, så mange af de 14 millioner genstande, vi har liggende i museet, vil blive udstillet, siger han.

De nye museumsbygninger smelter sammen med de gamle bygninger i Botanisk Have og kommer blandt andet til at bestå af en stor glassal. En del af museet kommer til at ligge under jorden, hvor store glaskugler og drivhuse vil sørge for dagslys.

- Vi har ikke lagt os fast på en billetpris, fordi vi først åbner i 2020. men vi regner med en gennemsnitspris for børn og voksne i omegnen af 50 kroner, siger Morten Meldgaard.

Københavns Universitet har fået lavet beregninger, der viser, at det nye museum vil få over 400.000 gæster om året. Omkring 55.000 elever vil få glæde af museets skoletjeneste hvert år.

Det er Lundgaard & Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds, der har tegnet museet, der samlet kommer til at koste 950 millioner kroner. Også staten og Københavns Universitet er med til at finansiere projektet.

Statens Naturhistoriske Museum blev oprettet 1. januar 2004 ved en fusion af fire institutter: Botanisk Have, Botanisk Museum og Centralbibliotek, Geologisk Museum og Zoologisk Museum.

/ritzau/

 

Dagens Gossip