Danmark frigiver fem millioner til nødhjælp i Nepal

Efter et voldsomt jordskælv i Nepal lørdag, hvor over 1000 meldes dræbt, har handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) stillet en nødhjælpspulje til rådighed for NGO'er, som er til stede i Nepal.

- Vi har foreløbig stillet vores fleksible nødhjælpspuljer til rådighed. Dem kan de NGO'er, som er i området, bare bruge nu og her.

- Det er op til fem millioner kroner. De står til rådighed til sådanne situationer som de her, hvor der er behov for akut at kunne trække på midler, siger Mogens Jensen til Ritzau.

Ifølge ministeren har Red Barnet hævet 750.000 kroner fra puljen, og Folkekirkens Nødhjælp oplyser, at organisationen har trukket to millioner kroner ud. Røde Kors er også til stede.

Når man har fået det fulde overblik over situationen, vil ministeren overveje, om der er brug for, at Danmark sender yderligere midler til Nepal.

- Vi støtter jo også gennem FN's generelle nødhjælpsfond, hvor Danmark har bidraget med 100 millioner kroner, siger han.

Nødhjælpen skal lige nu gå til at dække helt basale behov hos de jordskælvsramte i Nepal, siger Per Bjerre, pressechef i Folkekirkens Nødhjælp:

- Midlerne skal gå til tæpper og telte, så de kan holde varmen, for det er koldt om natten. Derudover er det helt basale ting som mad og vand, siger han.

Norge vil bidrage med 30 millioner kroner til Nepal efter skælvet, har den norske udenrigsminister, Børge Brende, tilkendegivet på Twitter.

Ifølge USA's Geologiske Overvågning, USGS, blev skælvet målt til 7,8. Det er det værste i Nepal i otte årtier.

Ifølge oplysninger fra den nepalesiske hær er 1457 dræbt. Nepals informationsminister, Minendra Rijal, siger ifølge nyhedsbureauet dpa, at tallet frygtes at stige til 4500.

- Det er en forfærdelig situation, og vores støtte og medfølelse går jo til Nepal og det nepalesiske folk. Vi følger situationen nøje og er i kontakt med både danske og udenlandske nødhjælpsorganisationer, siger Mogens Jensen.

Ifølge ministeren er der endnu ingen meldinger om tilskadekomne danskere i Nepal efter jordskælvet, som fandt sted lørdag formiddag dansk tid.

- Der er 30 unge danskere, der har søgt tilflugt på den danske ambassade. Det er 30 danskere, hvis hoteller i den gamle bydel er ødelagt, siger Mogens Jensen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip