Danmark godkendte GGGI på trods af økonomisk rod

Skrevet af admin

|

27/11/2013

Dagens topnyheder

Danmarks ambassade i Sydkorea sagde i september 2011 god for at udbetale bistandsmillioner til Global Green Growth Institute (GGGI) på et tidspunkt, da organisationen henlå i økonomisk rod.

Det fremgår af dokumenter, som Udenrigsministeriet offentliggjorde fredag aften, skriver Jyllands-Posten.

Ambassadens blåstempling skete, efter at Folketinget havde bevilget i alt 90 millioner kroner til GGGI på et yderst spinkelt grundlag. Udenrigsministeriet vidste "meget lidt" om organisationen, viser dokumenterne ifølge avisen.

Derfor fik ambassaden i Seoul til opgave at kontrollere GGGI's økonomiske og administrative procedurer, før de første penge blev udbetalt.

Efter et enkelt møde 5. september 2011 med GGGI's topledelse konkluderede ambassaden - trods visse anmærkninger - at GGGI havde gjort "store fremskridt" i økonomistyringen. Også i administrationen noterede man "fremskridt".

Men det stemmer ikke overens med den virkelighed, som senere blev afdækket af Sydkoreas svar på Rigsrevisionen. Den afslørede i 2012 en række kritisable forhold, der fandt sted i perioden op til ambassadens møde med GGGI-cheferne.

Oplysningerne om, at ambassaden trods rod anbefalede, at Danmark frigav den første rate af de 90 millioner kroner, så snart GGGI havde godkendt en manual om økonomi og intern kontrol, vækker kritik fra Enhedslisten:

- Enten har man bevidst udeladt informationer, som er relevante, når man skal sende danske bistandsmidler af sted, eller også har man ikke undersøgt sagen godt nok, siger Enhedslistens Pernille Skipper til Jyllands-Posten.

Ambassadør i Sydkorea Peter Lysholt Hansen vil ikke udtale sig til avisen.

/ritzau/