Danmark har højeste skattetryk i EU

Med et skattetryk på 48,1 procent af bruttonationalproduktet i 2012 er Danmark det land i EU, som har den højeste skat.

Det viser nye tal fra det europæiske statistiske kontor, Eurostat.

Dermed er det samlede skattetryk steget en smule fra 47,7 procent i 2011. I 2002 udgjorde skatteindtægter 47,9 procent af det danske bruttonationalprodukt. I de år var det også i Danmark, der blev betalt mest i skat.

I gennemsnit ligger skattetrykket blandt de 28 EU-lande på 39,4 procent i 2012. Det tal dækker over store forskelle fra land til land.

I Litauen lå det på 27,2 procent 2012, og i både Bulgarien og Letland lå det lidt over med 27,9 procent. Derimod har Danmark, Belgien, Frankrig, Sverige, Finland, Italien og Østrig et skattetryk på over 40 procent.

Belgien kommer ind på en andenplads efter Danmark med et skattetryk, som udgør 45,4 procent af landets bruttonationalprodukt. Vores svenske naboer har et tryk på 44,2 procent.

Disse tal for de enkelte landes skattetryk er summen af alle skatter samt obligatoriske sociale bidrag.

Hvis man ser på de enkelte skatter, er det i de fleste medlemslande arbejde, som beskattes højest. Over halvdelen af skatteindtægterne bestod i 2012 af skat på arbejde.

Derefter kommer forbrugsskat og kapitalskat.

I 24 medlemsstater var det skat på arbejde, som toppede, og i 13 af dem udgjorde det mere end halvdelen af skatteindtægterne.

EU's skattekommissær, Algirdas Semeta, mener, at arbejdsskatten er for høj i EU.

- Et skift væk fra skat på arbejde, som vi konsekvent har opfordret til for at give virksomheder mulighed for at vinde konkurrenceevnen tilbage, mangler stadig at materialisere sig, siger han i en pressemeddelelse.

Sverige er det land i EU, hvor arbejdsskatten udgør den største andel af skatteindtægterne med 58,6 procent - en svag stigning fra 2011, men et fald fra 62,5 procent siden 2002.

/ritzau/

 

Dagens Gossip