Danmark klarer frisag i EU's økonomitjek

Skrevet af admin

28/11/2014

Mest læste i dag

Danmarks økonomi er i så god balance, at EU-Kommissionen ikke vil underkaste den danske økonomi- og finanspolitik yderligere granskning.

Det meddeler kommissionen fredag på et pressemøde i Bruxelles efter gennemgang af medlemslandenes økonomi og statsbudgetter ud fra en række værktøjer, der blev indført i 2011.

Den såkaldte overvågningsmekanisme for makroøkonomiske ubalancer skal gøre det muligt at identificere mulige problemer i EU-landene på et tidligt stadium.

I gruppen af lande, der ligesom Danmark klarer frisag, er Tjekkiet, Estland, Letland, Luxembourg, Malta, Polen, Slovakiet og Østrig.

EU-Kommissionen har gennemgået udviklingen for en lang række økonomiske indikatorer i medlemslandene: Betalingsbalance, investeringer, eksport, prisen på arbejde, gæld i den private sektor og i det offentlige, boligpriser, arbejdsløshed og den finansielle sektors forpligtelser.

EU's kritiske lup over medlemslandene efter krisen skal sikre, at der sker fremskridt med hensyn til at skabe vækst og arbejdspladser. Kommissionen forudser, at bruttonationalproduktet i hele EU vokser 1,3 procent i år. For eurolandene bliver væksten 0,8 procent.

Væksten bliver en anelse større i 2015, hvor kommissionen venter vækst på henholdsvis 1,5 procent i hele EU og 1,1 procent i eurozonen.

/ritzau/