Danmark kræver rige ulandes bidrag til klimaets redning

Skrevet af admin

11/12/2015

Mest læste i dag

Verdens lande er kommet et skridt nærmere en global klimaaftale med det udkast, som torsdag aften blev delt ud i konferencecentret Le Bourget i Paris.

Men der mangler både ambitioner og bredere ansvar i teksten, mener den danske energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), som deltager i FN-klimamødet.

- Afsnittet om klimafinansiering er meget ubalanceret. Her lægges op til nye forpligtelser for ilandene ud over de 100 milliarder dollar, som ilandene har forpligtet sig til at mobilisere fra 2020. Det står vi selvfølgelig ved.

- Men verden er en anden nu, og de rigeste ulande bør også bidrage til klimafinansiering i fremtiden, siger klimaministeren.

Opdelingen af rige og fattige lande har rod i klimakonventionen fra 1992, og blandt de såkaldt fattige lande er stærke økonomier som Saudi-Arabien og Kina.

Lilleholt savner desuden et langsigtet mål for CO2-udledningen i den globale klimaaftale, og det skal fremgå mere klart, hvordan verdens lande løbende skal evaluere og skærpe indsatsen for at bremse den globale opvarmning.

Planen var, at aftalen skulle ligge klar fredag, men det kommer ikke til at ske, bekræftede den franske udenrigsminister, som leder FN-mødet, tidligt fredag morgen.

- Konferencen fortsætter lørdag, hvor vi fremlægger en ny aftaletekst, siger Laurent Fabius, som ellers tidligere har stået stejlt på, at mødet skulle slutte fredag.

De franske værter får ros fra både rige og fattige lande for deres håndtering af forhandlingerne på FN-konferencen, også fra Danmark.

- Det franske formandskab nyder stadig stor tillid og har konsulteret intenst med parterne det seneste døgn, siger Lars Christian Lilleholt.

- Aftaleteksten er blevet bedre, fordi den er blevet skarpere og skåret mere til, så der efterhånden kun er de helt store politiske knaster tilbage. Fronterne er nu blevet trukket endnu hårdere op, siger ministeren.

/ritzau/