Danmark med i samarbejde der skal bremse Syrien-krigere

I et forsøg på at stramme grebet om de unge - altovervejende mænd - der rejser til Syrien for at tage del i borgerkrigen, er Danmark nu gået sammen med en lang række andre lande for blandt andet at øge fokus på grænsekontrol.

Det fortæller justitsminister Karen Hækkerup (S).

- Vi er en gruppe af lande, der koordinerer med hinanden, og vi har besluttet at arbejde videre med at udnytte nogle af de beføjelser, vi allerede har til at kontrollere rejsemønstre og at have bedre fokus på informationsudveksling og grænsekontrol, siger hun.

Danmark er ifølge justitsministeren gået sammen med Belgien, Holland, Frankrig, Tyskland, Irland, Sverige, Spanien og senest også Polen og Italien om indsatsen i forhold til de såkaldte Syrien-krigere, der vækker bekymring hos myndigheder over hele Europa.

Frygten går på, at de unge mennesker vender radikaliserede hjem fra kamphandlingerne i det kaotiske Syrien, og at de dermed udgør en fare, når de kommer retur.

- Vi anslår, at vi har haft lidt over 100 personer i Syrien. Af dem er nogle omkommet, andre er der stadigvæk, mens nogle er kommet hjem. Og dem, der kommer ud, er vi meget opmærksomme på, at vi skal have kontakt med så hurtigt, vi kan, Siger Karen Hækkerup.

I Holland har man allerede understreget, at myndighederne vil konfiskere passet hos de medborgere, som man mistænker for at gå med ønsker om at drage til Mellemøsten for at deltage i konflikterne, der senest også har kastet Irak ud i kaos.

Karen Hækkerup understreger dog, at samarbejdet mellem de mange europæiske lande "ikke på nuværende tidspunkt" vil medførte et behov for ny lovgivning i Danmark, men at man holder sig inden for de beføjelser, man allerede har.

Ifølge nyhedsbureauet AFP, er mere end 2000 europæere enten rejst til Syrien for at kæmpe eller planlægger at gøre det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip