Danmark og Grønland vil udvide kongeriget

Skrevet af admin

27/11/2013

Mest læste i dag

Kongeriget vil være større. I går afleverede Danmark og Grønland formelt et krav til FN om at få ejerskab over 62.000 kvadratkilometer havbund nordøst for Grønland, skriver Politiken.dk.

Området, der gøres krav på, er halvanden gange så stort som Danmark.

Det er den fjerde ansøgning i en række på fem, hvor Danmark, Grønland og Færøerne sammen prøver at udvide det danske kongeriges område med sammenlagt lidt over en million kvadratkilometer.

Det femte og sidste krav forventes ifølge Politiken afleveret i slutningen af 2014, og her vil Danmark og Grønland byde ind på Nordpolen. Det samme ventes Canada og Rusland dog at gøre.

Kravene skyldes, at Danmark 16. november 2004 skrev under på FN’s havretskonvention. Dermed fik Danmark et vindue på ti år til at dokumentere, hvor langt ud kongeriget mener, de færøske og grønlandske kontinentalsokler rækker.

Svaret kan have stor symbolsk betydning - som i Nordpolens tilfælde - og ikke mindst være mange milliarder kroner værd for kongeriget.

Ejerskabet gælder kun havbunden, så fiskeri er ikke omfattet af en eventuel udvidelse af kongeriget. Men skulle der findes olie og mineraler på havets bund, så tilfalder det Danmark og Grønland.

Ifølge Politikens oplysninger er der dog lange udsigter til en afgørelse om de mange ekstra kvadratkilometer.

Svaret på ansøgningen om de 62.000 kvadratkilometer havbund nordøst for Grønland ventes først i 2018 eller 2019.

/ritzau/