Danmark og Sverige vil optrappe militært samarbejde

Danmark og Sverige vil øge forsvarssamarbejdet med bedre overvågning til søs og i luften.

Det er et af forslagene i en ny fælles rapport, der er ved at blive udarbejdet af en arbejdsgruppe under Værnsfælles Kommando og den svenske pendant Försvarmakten.

Rapporten præsenteres i sidst i marts.

- Det er klart, at den seneste udvikling fra øst spiller ind og har givet anledning til at se på, om der er områder, hvor vi kan udvide samarbejdet, skriver forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en mail til Ritzau.

- Sammen med min svenske kollega ser vi nu på, hvordan Danmark og Sverige kan arbejde endnu bedre sammen på forsvarsområdet. Jeg ser frem til at se konklusionerne på det analysearbejde, der nu er i gang.

Ifølge forsvarsministeren giver det altid god mening at se på, hvordan Danmark og Sverige kan arbejde tættere sammen - også ud fra et ressourcemæssigt synspunkt:

- For eksempel om vi kan udnytte vores samlede ressourcer i forhold til havmiljøovervågning bedre, så er det jo klart en fordel. På samme måde om vi gennem afbureaukratisering kan gøre det lettere for vores forsvar for eksempel at øve sammen.

I rapporten indgår forslag om fri adgang til respektive søterritorier og luftrum uden forudgående diplomatisk godkendelse, herunder overflyvningstilladelse for afvisningsberedskab.

Derudover kan der blive tale om fri adgang til havne og flybaser uden diplomatisk godkendelse og udveksling og træning af officerer.

- Vi gør det her for at styrke vores nationale forsvar. I grunden handler forslaget om at styrke sikkerheden i den nordiske region, siger chefen for den svenske generalstab, generalløjtnant, Dennis Gyldenspore, til Svenska Dagbladets netavis.

I december kom et dansk SAS-fly fra Cimber Air på kollisionskurs med et russisk spionfly, der fløj i internationalt luftrum over Østersøen.

Episoden udløste vrede både i Danmark og Sverige, som begge har meldt om russiske krænkelser af deres luftrum, siden Ukraine-krisen brød ud sidste år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip