Danmark sender 11 millioner til civile i Gaza

11 millioner danske støttekroner er på vej til Gaza, hvor de skal gå til vandforsyning, medicin og beskyttelse af civile.

- Halvdelen af befolkningen er uden vand på grund af ødelæggelserne dernede, og man mangler medicin. Det er det, som det danske bidrag skal gå til, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Ritzau.

Det danske bidrag fordeles ligeligt mellem internationalt Røde Kors og FN's katastrofefond for Palæstina, som snart har en tom kasse. Derfor har FN bedt Danmark og resten af det internationale samfund om at træde til.

- Ud over at man rammer civile, som er fuldstændig uacceptabelt, så rammer man også nødhjælpsorganisationer. Det er totalt uacceptabelt, det kan jeg ikke understrege nok. Det er en eskalering, som jeg tager stærkt afstand fra, siger Mogens Jensen og tilføjer:

- Humanitær hjælp går ikke til de stridende parter, men til lokalbefolkningen, som bliver ramt af kampe. Derfor skal vi sørge for, at FN og Røde Kors kan operere uden at blive ramt af konflikten.

Frem til torsdag 17. juli er antallet af dræbte palæstinensere opgjort til 214 ifølge det danske udenrigsministerium. Heraf anslås over trefjerdedele at være civile ofre. Desuden er knap 1600 palæstinensere blevet såret i angrebene, og 1660 hjem er blevet ødelagt.

Norge har for nylig sendt 30 millioner kroner til Gaza, men Mogens Jensen er stadig tilfreds med det mindre danske bidrag:

- 11 millioner kroner er set i forhold til Danmarks størrelse et stort bidrag. Når Norge kommer med så stort et beløb, så er der ikke behov for, at Danmark bidrager med så meget, som vi måske skulle have gjort, siger han.

- I nogle sammenhænge giver Danmark mere end Norge eller andre lande. Det beløb, vi bevilger, er som svar på det, vi er blevet bedt om at komme med.

Ud over bevillingen på 11 millioner kroner har Red Barnet, Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp fået tilladelse til at bruge sammenlagt to millioner kroner fra deres humanitære partnerskabsaftaler med Udenrigsministeriet til børnebeskyttelse og levering af mad i Gaza.

/ritzau/

 

Dagens Gossip