Danmark sender helikoptere til Afghanistan

Mens de sidste danske kampsoldater er trukket hjem fra Afghanistan, så optrapper flyvevåbnet nu indsatsen i de uroplagede land, oplyser Radioavisen.

Fra 1. august skal tre danske troppetransporthelikoptere operere for tyske soldater i det nordlige Afghanistan.

Helikopterne skal stationeres i den tyske Camp Marmal, tæt på byen Mazar-e Sharif, fortæller oberstløjtnant i flyvevåbnet Jan Dam til Radioavisen.

- De tyske enheders primære opgave er at rådgive og monitorere politihovedkvarteret og de militære enheder i det nordlige Afghanistan, og det arbejde skal vi støtte, siger Jan Dam.

- Vi sender i første omgang 76 mand af sted, vi kan komme op på 80.

Troppetransporthelikopterne er af typen EH-101 blev netop valgt i sin tid ud fra hærens behov for transport, men siden de første blev leveret i 2006, har de kun været i funktion på øvelser og som redningshelikoptere herhjemme.

Der har været masser af tekniske problemer, også fordi forsvaret valgte andre løsninger end dem, fabrikken anbefalede, men i denne uge kunne forsvarsminister Nicolai Wammen (S) forsikre Folketingets Forsvarsudvalg om, at transportudgaven er klar.

Det har kostet en kvart milliard at udstyre helikopterne med maskingeværer og beskyttelse mod fjendtlige kugler og missiler. De tre helikoptere transporteres i løbet af juli delvist adskilte med militære fragtfly af typen C-17, oplyser flyvevåbnet til Radioavisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip