Danmark ser mange knaster før EU-aftale med Tyrkiet

Der er stadig mange knaster, der skal høvles ned, før EU og Tyrkiet på et topmøde senere på ugen efter planen kan indgå en omfattende aftale, der kan bremse menneskestrømmen til Europa.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag ved ankomsten til EU's udenrigsministermøde i Bruxelles.

Blandt de svære spørgsmål er at sikre, at internationale spilleregler bliver overholdt, når både flygtninge og migranter skal sendes tilbage til Tyrkiet fra Grækenland som led i den aftale, der lige nu forhandles mellem EU og Tyrkiet.

Men i den gamle konflikt mellem Cypern og Tyrkiet ligger der ligeledes problemer, der skal løses, før EU kan levere på det tyrkiske krav om at åbne nye kapitler i landets udvidelsesforhandlinger med EU.

Også i Tyrkiets krav om visumfrihed til EU for 80 millioner tyrkere allerede fra juni ligger der knaster, der skal høvles ned, før en aftale om at håndtere flygtninge- og migrationskrisen kan komme i hus.

- Der er mange store spørgsmål, men der er også mange dage endnu, siger Kristian Jensen.

Han siger samtidig, at Danmark er godt tilfreds med den aftale, der tegner sig mellem EU og Tyrkiet, og som der forhandles om helt frem til EU-topmødet i Bruxelles torsdag og fredag i denne uge.

- For mig at se kan Danmark leve med den skitse, der ligger. Den ramme vil være med til at løse det problem, at menneskesmuglere har sendt tusindvis og atter tusindvis af flygtninge hen over Det Ægæiske Hav hver eneste måned, siger Kristian Jensen.

Han mener, at en aftale mellem EU og Tyrkiet kan bryde menneskesmuglernes forretningsmodel, selv om mange på forhånd har advaret om, at nye ruter blot vil opstå, når andre ruter - som den mest benyttede over havet mellem Tyrkiet og Grækenland - lukkes ned.

- Der er ingen tvivl om, at vi har set mange forskellige flygtningeruter undervejs. Men den rute, der har haft det allerstørste flow og den allernemmeste adgang, er fra Tyrkiet til Grækenland, fordi den fysiske adskillelse er så kort, siger Kristian Jensen.

Han tror derfor, at en lukning af ruten mellem Grækenland og Tyrkiet vil lette det samlede pres af flygtninge og migranter på Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip