Danmark støtter USA's bombardement af IS

Danmark støtter USA's bombardement af jihadistgruppen Islamisk Stat (IS) tæt på mål ved den irakiske hovedstad Bagdad. Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) overfor Ritzau.

Angrebet tidligt tirsdag er en optrapning af indsatsen mod militsen, der nu går fra at stoppe IS' fremfærd til at trænge jihadisterne tilbage.

- Det er meget tilfredsstillende, at kernekoalitionen i løbet af de seneste dage er steget fra 10 til 26 lande, heriblandt 10 muslimske og arabiske lande. Det handler ikke om Vesten mod muslimer, men om Vesten og muslimske lande mod ekstremister, siger Martin Lidegaard.

Ud over de 26 nationer, heriblandt Danmark, der har sat sig for at nedkæmpe IS, inden organisationen vokser sig alt for stærk og udgør en global trussel, er også de tre internationale organisationer Den Arabiske Liga, FN og EU.

Målene for de amerikanske angreb har været IS-baser, og det har givet irakiske og kurdiske landstyrker mulighed for at generobre flere landsbyer.

Når der gennemføres luftangreb, kan det ifølge Martin Lidegaard ikke undgås, at civile bliver ofre, men alternativet er at blive dræbt af IS, og der er ifølge den danske udenrigsminister allerede 1,8 millioner internt fordrevne i Irak.

Spørgsmålet er, om ikke det kan komme til at skade Danmark at deltage i en ny krigshandling.

- Desto flere, der er med i koalitionen, desto mindre bliver eksponeringen af det enkelte land. Men jeg kan ikke garantere, at Danmark ikke kan blive udsat for et terrorangreb. Der er en risiko - også for de af vore folk, der er rejst ud for at yde deres bidrag til kampen mod Isil (et andet navn for IS. red), siger Lidegaard.

- Alternativet er at lade bevægelse brede sig, og det er der næppe nogen, der er interesseret i. Derfor bakker vi op om de amerikanske bombardementer, selv om det vil koste civile livet, understreger Martin Lidegaard.

Danmark bidrager allerede med et militært transportfly og med humanitær hjælp i det nordlige Irak.

/ritzau/