Danmark stopper visum til folk fra Syrien

Samtidig med, at Flygtningenævnet har gjort det lettere for syriske flygtninge at få asyl, gør justitsminister Morten Bødskov (S) det nu sværere for syrere at besøge Danmark.

Det sker af frygt for, at syrerne vil benytte tiden under opholdet i Danmark til at søge asyl, skriver Information.

Hidtil har syrere kunnet få visum til at besøge herboende ægtefæller, børn eller forældre.

Men fremover kan ægtefæller kun i særlige tilfælde få visum, mens det for børn og forældre gælder, at de kun kan komme på besøg i Danmark, hvis familiemedlemmet er døende eller død.

- Visum er kun beregnet til kortvarige ophold. Som situationen i Syrien er nu, kan personer fra Syrien ikke tvinges til at rejse tilbage. Derfor giver det som udgangspunkt ikke mening at udstede visum, skriver Morten Bødskov i en mail til Information.

En del syriske statsborgere, som er indrejst på visum, benytter opholdet til at søge asyl i Danmark, forklarer han.

- Derfor er det nødvendigt at ændre praksis. Med ændringen bringes dansk praksis på linje med blandt andre Sverige og Norge.

Flygtningenævnet lempede ellers i september asylreglerne, så flygtninge fra særligt farlige områder i det borgerkrigsplagede land fremover opnår asyl.

I perioden fra juni 2012 og til maj 2013 søgte 2029 syrere asyl i Danmark. Det er 400 flere end året forinden.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det "selvmodsigende", at Flygtningenævnet på det ene side gør det lettere for syrere at få asyl, mens justitsministeren på den anden altså gør alt for at forhindre, at det sker.

- Det er et uheldigt signal at sende, at vi nu lukker de syriske flygtninges flugtveje, i en situation, hvor hele verden kan se, at Syrien er ved at forbløde, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Information.

/ritzau/

 

Dagens Gossip