Danmark vil have fart på Junckers investeringsplan

Europas politiske ledere har meget længe talt om at få gang i væksten, men nu kommer der handling bag ordene med EU-Kommissionens nye store investeringsfond. Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på tærsklen til torsdagens EU-topmøde i Bruxelles.

- Der er en ny investeringsplan, som vil sikre, at der kommer flere private penge ud i investeringer. Der er private penge ude i Europa, men de bliver ikke investeret, siger Helle Thorning-Schmidt.

Planen er opkaldt efter EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Den skal med penge og lånegarantier fra Den Europæiske Investeringsbank og EU-Kommissionen skaffe mindst 2350 milliarder kroner til projekter inden for energi, it, transport, forskning og uddannelse i EU-landene.

En meget stor del af beløbet skal hentes hos private investorer som pensionskasser.

Stats- og regeringscheferne skal torsdag ikke drøfte detaljer, men give grønt lys for, at EU-Kommissionen arbejder videre med investeringsfonden. Den ventes klar sommeren 2015.

- Så bliver vi mere tydelige på, hvilke projekter der er rentable for os alle sammen. Dette er et godt led i, at der skal mere vækst i Europa, og det støtter Danmark varmt, siger statsministeren.

Hun har inden topmødet sammen med sin svenske kollega, Stefan Löfven, skrevet til kollegerne og EU-præsident Donald Tusk.

De to socialdemokrater opfordrer til at skabe en europæisk økonomi, som er konkurrencedygtig og bæredygtig med fokus på grønne job.

Derfor bør Europas ledere forpligte sig til at målrette investeringer til energi- og klimasektoren, der bidrager til, at Europa får et sammenhængende og forsyningssikkert energisystem, mener de to statsministre.

- Særlig opmærksomhed bør gives til nyskabende teknikker og projekter, som har kommercielt potentiale og kan nedsætte CO2-udledningen, uddyber de to og nævner fjernvarme, energieffektivitet, bæredygtig biomasse, bølgekraft og havvindmøller.

Private investeringer bør også gå til nytænkning i bilindustrien og til netværk af ladestationer til elbiler, skriver Thorning-Schmidt og Löfven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip