Danmark vil hjælpe USA med mission i Nordirak

Regeringen er parat til at bidrage til USA's militære og humanitære operation i det nordlige Irak.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der oplyser, at regeringen vil tilbyde at bidrage med blandt andet et transportfly.

- Fra dansk side vil vi byde ind med yderligere humanitær hjælp og et transportfly, som vil kunne bruges til transport af materiel og nødhjælp til området. Også direkte transport ind til de nødstedte i Nordirak, lyder det fra statsministeren i en udtalelse.

Den udmelding lægger sig i forlængelse af regeringens hidtidige udmeldinger om, at Danmark ikke vil bidrage med våben og ammunition, men med humanitær nødhjælp.

Det danske transportfly vil kunne flyve nødhjælp ind til de hundredtusindvis af flygtninge, der er blevet tvunget til at forlade deres hjem de seneste uger.

- Vi står over for en omfattende humanitær krise. Hundredtusinder af irakere er drevet på flugt som følge af den Islamiske Stats overgreb. Vi tager stærk afstand fra den Islamiske Stat.

- Det er en radikaliseret, skånselsløs gruppering, der udgør en alvorlig trussel, ikke bare i Nordirak, men for hele regionen, siger Helle Thorning-Schmidt.

Regeringen skal nu finde et flertal i folketingssalen, der skal bakke op om regeringens ønske, og det tyder på, at regeringen allerede har sit flertal på plads.

Alle partier i Folketinget har således meldt positivt tilbage, men nogle af dem vil afvente det konkrete udspil fra regeringen, før de endeligt melder ud.

Den danske regering besluttede i søndags at bidrage med to millioner kroner til nødhjælp til flygtningene i det nordlige Irak.

Om der bliver brug for det, som Danmark tilbyder USA og de andre lande i operationen, vides endnu ikke. Det skal nu drøftes mellem de lande, der bidrager med både humanitær og militær hjælp.

Folketinget ventes samlet inden for relativt kort tid for at tage stilling til regeringens tilbud om hjælp til den amerikanske operation i Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip