Danmarks første grand prix-vinder er død

22/03/2015 13:00

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den kendte danske jazzguitarist og Danmarks første vinder af det internationale Melodi Grand Prix, Jørgen Ingmann, er død, 89 år gammel.

Det fortæller hans datter, Marie Ingmann.

- Min far døde i sit eget hjem i al fredsommelighed. Han var ikke syg eller noget. Han havde det vidunderligt frem til det sidste, og han nød sit otium, efter at han stoppede med at spille, siger Marie Ingmann.

Jørgen Ingmann ville være blevet 90 år 25. april. Han døde pludseligt lørdag middag, fortæller hans datter.

Jørgen Ingmann efterlader sig sine to voksne børn, Marie og Lars, og fem børnebørn.

Børnene havde han sammen med Grethe Ingmann. De dannede par både i privaten og på scenen og var stjerner i dansk showbusiness i 1960'erne og 70'erne.

Duoens første store hit var "Blot slentre gennem regn". Senere vandt de det internationale Melodi Grand Prix i 1963 med sangen "Dansevise".

Inden da havde Jørgen Ingmann blandt andet ligget nummer to i flere måneder på den amerikanske hitliste med det rene guitarnummer "Apache".

Blandt andre store hit var den instrumentale "Pepe" samt "Den blå ballon" og "Far, jeg kan ikke få hul på kokosnødden".

Efter skilsmissen fra Grethe Ingmann i 1975 arbejdede Jørgen Ingmann som freelance guitarist og havde sin egen kvartet, indtil han sagde definitivt farvel til optræden i 1984.

- Jeg tænkte, at jeg godt kunne tillade mig at gå på pension i en alder af 60. Jeg havde spillet i 40 år. Jeg har haft det pragtfuldt siden. Jeg elsker fred og ro, sagde Jørgen Ingmann til B.T., da han fyldte 80.

Men generationer husker lyden af Ingmanns let jazzede guitarspil, som får mange til at anse ham for at være en af dansk musikhistories største ekvilibrister. En lyd, der kan genopleves på den cd-boks, der udkom i 2005 med 101 af hans gamle numre.

Jørgen og Grethe Ingmanns musik fik nyt liv i 2010, da ægteparrets hits og liv sammen blev skildret i forestillingen "Et solstrejf i en vandpyt" i Glassalen i Tivoli.

Grethe Ingmann døde i 1990.

/ritzau/