Danmarks godmodige legeonkel er død

En hel generation af danskere har hældt sovs i sengen og rullet ud, hvor kragerne vender, med skuespiller Jess Ingerslev.

Ingerslev var den godmodige, musikalske - og lidt frække - legeonkel for alle børn og barnlige sjæle, der op gennem 1980'erne sad klistret op af deres billedrørsfjernsyn og så børneudsendelser som "Omsen og Momsen", "Nu er det ikke sjovt længere" og "Ude på noget".

Og selvom det nok ikke er alle børn, der i dag husker figurerne Palle, Polle og Ruth og deres magiske kamera, der kunne beame én hvorhen i verden, man ønsker, så ved enhver, der i dag sætter sine fødder i en børnehave, at sangen "Fy Fy Skamme" stadig er en fast del af bagkataloget.

Men alt det er kun toppen af isbjerget for Jess Ingerslev.

Der er nemlig ikke mange teater- og revyscener i landet, som skuespiller Jess Ingerslev ikke har betrådt, siden han som 14-årig debuterede som Oliver Twist tilbage i 1961.

I adskillige år - fra 1975 og ad forskellige omgange frem til 1991 - var han medlem af den musikalske trio "Klyderne" sammen med Jesper Klein og sin makker fra børneudsendelserne, Tom McEwan.

Ingerslev var med i både Cirkusrevyen og Aarhus Revyen, ligesom han i slutningen af 1980'erne var instruktør på Hjørring Revyen.

Men repertoiret rakte også til den helt anden ende af skalaen, hvilket han blandt andet har bevist med rollen som Alex i den foruroligende A Clockwork Orange, i Peer Gynt og i Woyzeck, alle på Betty Nansen.

Tv-satire var også en hjemmebane for alsidige Jess Ingerslev, hvor han ud over Klydernes Flimmercirkus også var med i satireprogrammet "Den gode, den onde og den virkelig sjove", hvor han blandt andet spillede en degn, der ikke kunne formulere mange ord, før lummerheden satte ind.

Ingerslev har gennem sin karriere lagt stemme til en lang række tegnefilm, blandt andet Disney-filmene Snehvide, Skønheden og Udyret og Klokkeren fra Notre Dame.

Senest har børnefamilierne - måske mest børnene - haft glæde af Jess Ingerslev i rollen som Onkel Anders i de nye filmatiseringer af "Far til Fire"-filmene.

Jess Ingerslev efterlader sig kæresten Maria - som han omtalte som "miraklet" - samt sine to døtre Persille og Marie fra ægteskabet med sin første hustru, Inger Hovman.

/ritzau/

 

Dagens Gossip