Dansk Afrika-politik kritiseres for at være dobbeltmoralsk

Danmark opfører sig dobbeltmoralsk og formynderisk i Afrika ved at straffe Uganda for at indføre en lov, som vi ikke har problemer med i en række andre lande. Så heftig lyder kritikken fra flere eksperter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Med kun en uges mellemrum indførte Uganda og Nigeria en lov, der kriminaliserer homoseksuelle. I Uganda førte det til kraftige sanktioner og en omlægning af ulandsbistanden. Omvendt åbner Danmark om mindre end to uger en ambassade i Nigeria.

- Ud fra en afrikansk virkelighed virker vores opførsel absurd dobbeltmoralsk, siger direktør og leder af Center for Afrika-studier ved Københavns Universitet Stig Jensen til Jyllands-Posten.

Han efterlyser samtidig en dansk reaktion på, at hundredvis af egyptere er dødsdømt for at protestere mod det militærkup, der væltede den demokratisk valgte regering i Egypten i sommeren 2013.

- Hvis Vesten kan få arbejdspladser, betyder det ikke noget, at man begrænser homoseksuelles rettigheder. Hvis det handler om klassisk bistand, betyder det rigtig meget, siger Stig Jensen til Jyllands-Posten.

Professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet er enig i kritikken.

- Vi opfører os dobbeltmoralsk. Hvis der dukker en sag op i medierne, skynder man sig at gøre noget. Hvis der intet er i medierne, rokker man helst ikke med båden.

- Det er i virkeligheden medierne, der styrer Danmarks bistand på over 16 milliarder kroner om året, siger Christian Bjørnskov.

Kritikken preller dog af på udviklings- og handelsminister Mogens Jensen (S).

- Danmarks bistand bygger på klare holdninger og klare værdier. Derfor har vi efter vedtagelsen af loven i Uganda omdirigeret noget af bistanden til ikke-statslige organisationer.

- Det handler om respekt for menneskerettigheder - hvilket efter min mening ikke er en særlig vestlig værdi - men noget, som Uganda selv har skrevet under på, at man vil respektere, siger Mogens Jensen til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip