Dansk aktivist kan frigives i Rusland

Styrmandselev og Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen har ved en retshøring i Sankt Petersborg i Rusland fået grønt lys til at blive løsladt mod kaution.

Dermed kan hun måske snart se en ende på de to måneders fængsling i Murmansk og Sankt Petersborg.

Greenpeace fortæller, at sigtelserne stadig gælder, og at man ikke kender de endelige betingelser endnu. De oplyser i en pressemeddelelse, at de vil betale kautionen.

I alt er 18 ud af 30 aktivister blevet tilkendt løsladelse mod kaution. Prisen er sat til to millioner rubler, svarende til knap 340.000 danske kroner for hver af dem.

Tidligere onsdag fik to hollændere, to briter og den amerikanske skibskaptajn Peter Wilcox også tilkendt løsladelse mod kaution.

Wilcox har tidligere været kaptajn på Greenpeace-skibet Rainbow Warrior, der blev sprængt i luften af franske agenter i New Zealand i 1985.

Foreløbigt er det kun det australske besætningsmedlem Collin Russell, der har fået forlænget sin varetægtsfængsling til den 24. februar.

Anne Mie Roer Jensen var blandt de 30 Greenpeace-folk, der var om bord på skibet Arctic Sunrise den 18. september, hvor de alle blev anholdt af russiske sikkerhedsstyrker i internationalt farvand og ført til havnebyen Murmansk i det nordlige Rusland.

Det skete i forbindelse med, at flere aktivister forsøgte at klatre om bord på Gazproms olieplatform i en protestaktion mod Ruslands olieboringer i Det Arktiske Ocean. De risikerede i første omgang en dom for pirateri, men er nu tiltalt for hooliganisme.

Tirsdag sendte Dan Jørgensen, socialdemokratisk medlem af EU-Parlamentet, en direkte appel til den udenrigspolitiske chef i EU, Catherine Ashton, om at lægge yderligere pres på russerne.

- En hurtig indsats er nødvendig, og Europa må hæve sin stemme. Det har vi gjort i parlamentet, det har vi gjort i medierne, og nu må vi også have kommissionen ind i sagen for retfærdighed, skriver han i brevet til Ashton.

/ritzau/

 

Dagens Gossip