Dansk astronaut: Det er verdens vildeste rutsjebanetur

Rutsjebanen i Tivoli kan være vild nok, men den føles nok ret tam, hvis man har prøvet den tur, der venter Andreas Mogensen fredag aften.

I løbet af tre-fire timer farer den danske astronaut med russeren Gennadij Padalka og kasakheren Aidyn Aimbetov fra rummet mod Jorden.

Undervejs bremses farten fra 28.000 km/t til cykeltempo, inden de møder den kasakhiske steppe med et bump natten til lørdag.

- Hjemturen er verdens vildeste rutsjebanetur, forklarer Andreas Mogensen på en pædagogisk video om hjemturen fra Det Europæiske Rumfartsorganisation, ESA.

Turen starter i rasende fart, men det bliver først voldsomt, når Sojus møder atmosfæren, hvor vinkel og fart er afgørende - det er et kritisk øjeblik på turen.

Flyver de for hurtigt eller for langsomt, kan rumskibet enten prelle af på atmosfæren og glide tilbage ud i rummet, eller det kan brænde op i atmosfæren.

Overgangen fra den meget svage tyngdekraft i rummet, kaldet mikrogravitation, til Jordens atmosfære er voldsom.

En anden erfaren astronaut, Paolo Nespoli, fortæller, "at det er en virkelig stærk følelse" at møde tyngdekraften igen.

- Efter du har været i et vægtløst miljø i et stykke tid, oplever du, hvordan denne kraft pludselig river i dig. Dine hænder føles tunge, og du føler, at dit ur vejer et ton. Materialer omkring dig er ekstremt tunge, siger Paolo Nespoli.

To faldskærme - en bremsefaldskærm efterfulgt af en hovedfaldskærm - sørger for at bringe rumfartøjets fart ned på blot 22 km/t, og det giver nogle heftige ryk i kroppen, forklarer den belgiske astronaut Frank De Winne, som har været på ISS flere gange.

- Forestil dig denne 2000 kilo tunge kapsel, som ræser gennem atmosfæren med lydens hastighed, og pludselig udfoldes en faldskærm på siden. Den trækker i dig med et sving. Det er nærmest som en yoyo, og kapslen bevæger sig i alle retninger.

- Det er meget værre end en rutsjebanetur, fordi bevægelserne er i alle retninger. Det er lidt skræmmende for nogle af os. Andre siger måske: Det er den bedste tur, jeg nogensinde har prøvet, fortæller Frank De Winne

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip