Dansk astronaut: Det er verdens vildeste rutsjebanetur

Rutsjebanen i Tivoli kan være vild nok, men den føles nok ret tam, hvis man har prøvet den tur, der venter Andreas Mogensen fredag aften.

I løbet af tre-fire timer farer den danske astronaut med russeren Gennadij Padalka og kasakheren Aidyn Aimbetov fra rummet mod Jorden.

Undervejs bremses farten fra 28.000 km/t til cykeltempo, inden de møder den kasakhiske steppe med et bump natten til lørdag.

- Hjemturen er verdens vildeste rutsjebanetur, forklarer Andreas Mogensen på en pædagogisk video om hjemturen fra Det Europæiske Rumfartsorganisation, ESA.

Turen starter i rasende fart, men det bliver først voldsomt, når Sojus møder atmosfæren, hvor vinkel og fart er afgørende - det er et kritisk øjeblik på turen.

Flyver de for hurtigt eller for langsomt, kan rumskibet enten prelle af på atmosfæren og glide tilbage ud i rummet, eller det kan brænde op i atmosfæren.

Overgangen fra den meget svage tyngdekraft i rummet, kaldet mikrogravitation, til Jordens atmosfære er voldsom.

En anden erfaren astronaut, Paolo Nespoli, fortæller, "at det er en virkelig stærk følelse" at møde tyngdekraften igen.

- Efter du har været i et vægtløst miljø i et stykke tid, oplever du, hvordan denne kraft pludselig river i dig. Dine hænder føles tunge, og du føler, at dit ur vejer et ton. Materialer omkring dig er ekstremt tunge, siger Paolo Nespoli.

To faldskærme - en bremsefaldskærm efterfulgt af en hovedfaldskærm - sørger for at bringe rumfartøjets fart ned på blot 22 km/t, og det giver nogle heftige ryk i kroppen, forklarer den belgiske astronaut Frank De Winne, som har været på ISS flere gange.

- Forestil dig denne 2000 kilo tunge kapsel, som ræser gennem atmosfæren med lydens hastighed, og pludselig udfoldes en faldskærm på siden. Den trækker i dig med et sving. Det er nærmest som en yoyo, og kapslen bevæger sig i alle retninger.

- Det er meget værre end en rutsjebanetur, fordi bevægelserne er i alle retninger. Det er lidt skræmmende for nogle af os. Andre siger måske: Det er den bedste tur, jeg nogensinde har prøvet, fortæller Frank De Winne

/ritzau/

 

Dagens Gossip