Dansk balletstjerne er død - 90 år

Skrevet af admin

10/09/2014

Dagens topnyheder

Den svenske danser, koreograf og balletleder Elsa Marianne von Rosens liv var fyldt med oplevelser og fornyelse.

Hendes karriere delte sig mellem fødelandet Sverige og Danmark, hvor hun brugte størstedelen af sit voksne liv og udfoldede sin kunst til glæde for danskerne. Undervejs gæstede hun også balletkompagnier over hele verden.

Elsa Marianne von Rosen sov stille ind søndag aften, oplyser familien. Hun blev 90 år.

Hun var altid i frontlinjen, når det drejede sig om at kæmpe for og forny balletten. Hun blev født i Stockholm i 1924 som grevedatter og fik en privatuddannelse som danser, hvorefter hun optrådte i varieteer, i revyer og som fotomodel.

Den kønne, lyse danser havde succes fra starten, og hendes endelige gennembrud fik hun, da rollen som Frøken Julie blev skabt til hende i 1950. 1951-59 var hun solodanser ved Operan i Stockholm.

Gennem hele karrieren havde Elsa Marianne von Rosen sin mand, den danske kritiker og teaterchef Allan Fridericia, ved sin side, og det blev anledningen til, at hun for alvor vendte sig mod det danske teaterliv.

Sammen etablerede de Den Skandinaviske Ballet, som dog kun overlevede i en håndfuld år, men som nåede at vise den svenske skønhed som en af de mest betydningsfulde skandinaviske koreografer.

Hun blev selv balletmester på både Göteborg Stora Teatern 1970-76 og senere Malmö Stadsteater 1980-87.

Allan Fridericia gik bort i 1991, men det satte ikke en stopper for den blonde danser, der fortsatte med sit kald.

Så sent som 2002 medvirkede Elsa Marianne von Rosen i genopsætningen af balletten "Dødens Triumf" i Østre Gasværk i København.

Senere blev hun ramt af en blodprop som 78-årig i forbindelse med en hofteoperation. Det lammede delvist hendes taleevne, men hun deltog dog alligevel i kortfilmen "Gensyn" og turnerede i Maja Friis' poetiske dokumentarfilm "Ballerina".

For 14 år siden udgav Elsa Marianne von Rosen sine erindringer under navnet "Inta bara en dans på rosor".

/ritzau/