Dansk diabetes- og hjerneforskning får værdifuld sundhedspris

Hidtil uopdagede sammenhænge mellem tarmsystemet og diabetes kan få afgørende betydning for diabetespatienters liv.

Og muligheden for at se ind i hjernen uden brug af skadelig røntgenstråling åbner nye døre for undersøgelser af patienter med eksempelvis Parkinsons sygdom og multipel sklerose.

De to opdagelser er markante resultater af forskning fra henholdsvis Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital og Danish Research Centre for Magnetic Resonance (DRCMR) på Hvidovre Hospital.

Begge forskningscentre tildeles onsdag Region Hovedstadens sundhedspris Global Excellence. Med prisen følger 1,5 millioner kroner til hvert center.

Pengene er øremærket til at synliggøre centrenes arbejde internationalt, ligesom de også skal gå til efteruddannelse og udveksling af forskere.

Tina Vilsbøll, der er professor ved Københavns Universitet og forskningsleder i Center for Diabetesforskning, forklarer, at centret er gået nye veje i diabetesforskningen.

- Diabetesforskningen har i mange år koncentreret sig om bugspytkirtlen, fordi den producerer insulin. Men vi arbejder mere holistisk og inddrager andre organers betydning for sukkerstofskiftet, siger Tina Vilsbøll i en pressemeddelelse.

Centrets forskningsleder, Filip Krag Knop, siger, at det blandt andet er tarmen, kroppens største hormonproducerende kirtel, som er blandt de organer, man har fokuseret på i forskningen.

Hos DRCMR på Hvidovre Hospital bruger man MR-skanninger uden skadelige røntgenstråler, og det har lukket op for en bredere forskningsindsats.

Det siger Hartwig Siebner, professor ved Københavns Universitet og forskningsleder ved DRCMR.

- Det har blandt hjulpet os til at finde en metode, som kan forudsige, om en Parkinson-patient er disponeret for at udvikle såkaldt dyskinesi - en slags anfald af voldsomme bevægeforstyrrelser, siger Hartwig Siebner.

Det er femte gang prisen bliver uddelt. Med onsdagens to prismodtagere har 24 centre i alt fået udmærkelsen.

/ritzau/