Dansk dokumentar fik ingen Oscar men opmærksomhed

Den amerikansk-fødte men herboende instruktør Joshua Oppenheimer og den danske producer Signe Byrge Sørensen, har med dokumentarerne "The Act of Killing" og "The Look of Silence" to gange været Oscar-nominerede uden at vinde.

Det blev nemlig heller ikke til en Oscar til makkerparret i denne omgang, hvor de søndag aften ved den prestigefyldte uddeling var oppe mod et stærkt felt i kategorien bedste dokumentar.

Men selvom "The Look of Silence" tabte til dokumentaren "Amy" om Amy Winehouse, så er der mere stolthed end ærgrelse at spore hos filmmagerne.

- Vi har været på en lang rejse sammen. Først omkring filmen "The Act of Killing" og nu senest med "The Look of Silence".

- At blive Oscar-kandidat er i sig selv en betydelig bedrift, og vi har hele tiden været fast besluttet på at udnytte den opmærksomhed, som et kandidatur naturligt medfører til at fortælle den personlige beretning om en af historiens største forbrydelser mod menneskeheden, fortæller Signe Byrge Sørensen.

Dokumentaren, der handler om folkemordet i Indonesien, har sat fokus på det faktum, at det indonesiske folk stadig lever i frygt for bødlerne, der slog så mange af deres forfædre og slægtninge ihjel.

Her følger man optikeren Adi, der konfronterer den mand, der dræbte hans bror i midten af 1960'erne, og som stadig tror, at han har gjort en god gerning.

- Med en Oscar-nominering har vi fået publikum til at lytte til Adis personlige fortælling om de indonesiske folkedrab, og det arbejde fortsætter, når Joshua (Oppenheimer, red.) i næste uge skal møde centrale politikere i Washington, siger Signe Byrge Sørensen.

"The Look of Silence" har et budget på omkring fem millioner kroner, og den er støttet af blandt andet Dansk Film Institut og Danida.

/ritzau/

 

Dagens Gossip