Dansk ekspert venter højresving ved kroatisk valg

De kroatiske vælgere skal søndag tage stilling til, om de vil tage imod oppositionens tilbud om en økonomisk politik, der er mere ekspansiv og mindre orienteret mod Den IMF's og EU's råd end den nuværende regerings.

Det fortæller Søren Riishøj, der er lektor emeritus ved Syddansk Universitet og ekspert i østeuropæiske forhold.

To store partier leder hver deres koalition i håbet om at samle et flertal bag sig, som vi kender det fra Danmark.

Den nuværende regering i Kroatien ledes af den kroatiske udgave af Socialdemokraterne. Over for dem står Den Patriotiske Koalition ledet af det nationalkonservative HDZ.

- De vil dreje Kroatien over i en mere antimarkedsorienteret retning end den socialdemokratiske regering, der har rettet sig meget efter IMF (Den Internationale Valutafond) og EU på den økonomiske politik.

- Den Patriotiske Koalition lover en vækst på fem procent. Man kan så diskutere, hvor realistisk det er, siger Søren Riishøj.

Kroatien har netop forladt flere års recession og forventer i 2015 at have vækst i økonomien på en procent af bruttonationalproduktet.

Derfor vurderer Søren Riishøj, at økonomien og sociale forhold har optaget mere plads i valgkampen end de hundrede tusinder af flygtninge og migranter, der har brugt Kroatien som transitland på deres vej mod Tyskland, Sverige eller andre dele af Europa.

- Regeringen har lavet en aftale med Serbien om hurtigere transport af flygtninge og migranter gennem landet, siger han.

- Der er ikke mange asylansøgere i Kroatien. Der er ikke den store konflikt på det område. De fleste i Kroatien mener, at regeringen har gjort, hvad den kunne. Man har en konsekvent og i forhold til Ungarn humanistisk linje, siger Riishøj med henvisning til nabolandets mere hårdhændede kurs i flygtningekrisen.

Hvis de seneste meningsmålinger op til valgdagen holder stik, får den nationalkonservative opposition en smal sejr.

Målingerne har samtidig antydet, at partiet Most, der er uafhængigt af de to koalitioner, kan blive landets tredjestørste. Dermed kan partiet få afgørende indflydelse på, hvem der skal danne regering i Kroatien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip