Dansk eksport skuffede i juni

Danmarks Statistik har fredag morgen offentliggjort opgørelsen over den danske eksport i juni.

Eksporten faldt samlet med 1,1 procent fra maj til juni, viser opgørelsen. Og selvom det ikke er overraskende, giver det ikke just grund til jubelscener.

- Problemerne for eksporten er selvfølgelig ikke nye. De har efterhånden været her et års tid, som følge af lavkonjunkturen i især Europa, skriver seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank i en kommentar.

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank er enig. Han vurderer desuden, at de seneste måneders små tegn på bedring i dansk økonomi endnu ikke kan spores i eksporten, der fortsat ligger underdrejet.

- Selvom overskuddet over for udlandet boomer, er dagens tal skuffende læsning. De vidner om, at dansk økonomi fortsat hænger i bremsen og har svært ved at komme op i fart, skriver han i en kommentar.

Der er dog lyspunkter at spore i forhold til fremtiden, vurderer Niels Rønholt fra Jyske Bank.

- Den seneste tids bedre nøgletal for Europa taler dog for, at udviklingen kan være på vej til at vende. Men det er altså ikke noget, som vi kan konstatere i tallene endnu, skriver han.

- Det vil nok først sætte ind her i 3. kvartal. Et rigtigt kraftigt løft i eksporten, skal vi dog næppe regne med, lyder det fra økonomen.

Hos Danske Bank vurderer cheføkonom Steen Bocian også, at det kan trække i den rigtige retning inden for den nærmeste fremtid.

- Vi forventer, at væksten i eksporten vil tage lidt til i de kommende kvartaler, som følge af de lidt bedre økonomiske signaler vi får fra resten af Europa, skriver han.

- Når det er sagt, så vil eksporten også over de kommende år være udfordret af, at væksten bestemt ikke ventes at blive høj i Europa - og så af, at vores lønkonkurrenceevne fortsat er svækket.

/ritzau/

 

Dagens Gossip