Dansk eksport til Rusland er i bakgear

Det er ikke mindst krisen i Ukraine, der kan aflæses i de seneste tal for den danske eksport til Rusland.

Rusland har indført en række handelssanktioner for lande fra Vesten, og derfor kan de danske varer ikke længere sælges til russerne.

I tredje kvartal var eksporten til Rusland hele 18 procent lavere end i samme kvartal sidste år, mens den i september var 24,3 procent lavere end i september 2013. Kigger man på den samlede eksport til udlandet, er den faldet med 1,1 procent i tredje kvartal sammenlignet med tredje kvartal i 2013.

- Vi ser nu effekten af den russiske bjørns vrede. Desværre er det fødevareklyngen, der mærker størstedelen af det voldsomme fald i eksporten til Rusland, siger cheføkonom Thomas Søby, Landbrug & Fødevarer.

Det markant lavere niveau skal især ses på baggrund af, at russerne har sat en stopper for, at danske fødevarer kan sendes ind i landet og sælges.

Det er især det danske svinekød, men også en række andre fødevarer, som for tiden ikke kan indgå i russernes kostplaner. Eksporten til Rusland udgjorde i tredje kvartal 1,5 procent af Danmarks samlede eksport.

- Den manglende fødevareeksport til Rusland gør i sig selv ondt. Værre er det store prisfald på fødevarer i hele Europa, fordi markedet er oversvømmet med fødevarer, der ikke længere kan sælges til Rusland, siger Thomas Søby.

- Vi må håbe, at markedet snart normaliserer sig, da den nuværende situation gør rigtig ondt på erhvervet, siger cheføkonomen.

Thomas Søby mener, at eksporten bør tages med i de kommende finanslovforhandlinger.

- I en situation med svigtende eksport er det essentielt, at de danske virksomheder kan klare sig i kampen med udlandet. Og set i lyset af dagens tal synes jeg, at politikerne bør tage et ekstra kig på konkurrenceevnen, siger cheføkonom Thomas Søby, Landbrug & Fødevarer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip