Dansk energiaftale understreger Georgiens EU-retning

Georgien og Danmark har indgået et formaliseret samarbejde om udvikling af den georgiske energisektor under udenrigsminister Martin Lidegaards (R) tur til landet.

Samarbejdet betyder, at Danmark over de kommende år vil sende op mod 25 millioner kroner i Georgiens retning, og allerede i december rejser en delegation mod hovedstaden Tbilisi for at vurdere, hvor pengene bedst kan investeres.

Aftalen glæder den nyudnævnte georgiske udenrigsminister, Tamar Beruchashvili, der har som hovedopgave at knytte Georgien tættere til EU:

- Jeg er glad for, at Martin Lidegaard har udtrykt sin støtte til os. Integration med Europa er den eneste vej frem, siger Beruchashvili.

Aftalen er blot én i en række af aftaler med europæiske lande, efter at Georgien tidligere på året underskrev en omfattende handels- og associeringsaftale med EU. Det skete til stor fortrydelse for de russiske naboer.

Rusland og Georgien har siden 2008 ligget i åben politisk konflikt, da de to regioner Abkhasien og Sydossetien med støtte fra Rusland erklærede sig for uafhængige efter en kortvarig væbnet konflikt.

I øjeblikket er der tegn på, at Rusland og Abkhasien forsøger at udvide samarbejdet på den militære side.

Ønsket om at knytte sig til Europa skal blandt andet ses i det lys, hvilket Beruchashvili også understreger. Salen, hvor pressemødet holdes, er - ud over georgiske og danske flag - pyntet med store blå EU-flag.

- Med truslen fra Rusland in mente er det vigtigt med støtte fra vores samarbejdspartnere, siger hun.

Ud over aftalen på energiområdet arbejdes der på en dansk visaaftale og en aftale på retsområdet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip