Dansk energichef: Klimamøde bliver et hop på stedet

Tiden er fredag aften så småt ved at rinde ud for deltagerne ved det stort anlagte klimamøde i Peru, og ifølge en dansk observatør er der ikke grund til den store optimisme.

Lars Aagaard, der er administrerende direktør i brancheorganisation Dansk Energi, siger over telefon fra Lima, at deltagerne fra de omkring 190 lande næppe når frem til en visionær sluttekst, der kan danne grundlag for en stor aftale på COP 21 i Paris.

- Der er ikke noget, der tyder på, at man får løst nogen problemer i Lima. Det her er et møde, hvor man i bedste fald hopper et lillebitte skridt fremad, men mest af alt bliver det nok et hop på stedet, siger han til Ritzau.

Lars Aagaard fortæller, at landenes forhandlere primært strides om tre problemkomplekser, der altså ikke ser ud til at blive løst.

- Der er en række lande, herunder Kina, som ikke ønsker, at man skal lægge sine forpligtelser fast i en stor international aftale under FN. Derfor gør man alt for at forhale processen, siger den administrerende direktør.

- Der er også en stor diskussion om, hvem der skal gøre hvor meget i forhold til reduktioner. Her står diskussionen mellem de gamle ilande og u-landene. Giver det nogen mening, at Grækenland skal levere reduktioner, mens Saudi-Arabien ikke skal?, spørger Lars Aagaard.

I den diskussion vedholder eksempelvis Indien, at de gamle kolonimagter og de rige lande i Vesten har et historisk ansvar, som pålægger dem at bære langt den største byrde, forklarer Lars Aagaard, inden han når frem til det tredje kompleks.

- Endelig er der spørgsmålet om finansiering. Det handler om de meget fattige lande, der er ramt af klimaforandringerne. De skal have økonomisk hjælp for at kunne håndtere udfordringerne og udvikle deres eget energisystem, siger han.

Lars Aagaard forventer, at deltagerne har endnu en nat med forhandlinger foran sig.

- Det, der normalt plejer at ske, er, at de bliver færdige ved en fem-seks-syvtiden lørdag morgen.

Det vil sige omkring klokken 12 i Danmark, da Peru er seks timer efter dansk tid.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip