Dansk Erhverv: Farligere at gå hjemme end på arbejde

Danskere, der er ansat i det private erhvervsliv, er sjældent syge, og arbejdsmiljøet er generelt godt.

Sådan lyder det fra Anne-Marie Røge Krag, arbejdsmiljøchef i Dansk Erhverv, der ikke kan genkende billedet af, at danskere bliver syge af at arbejde, når der er travlt i virksomheden.

- Alle undersøgelser viser, at det er langt farligere at gå derhjemme end at være på arbejde, siger hun.

I 12 år har forskere fra blandt andet Københavns Universitet fulgt ansatte i produktionssektoren.

Mere end 150.000 danskere har deltaget i undersøgelsen. Forskerne er blandt andet kommet frem til, at antallet af timer for hver medarbejder stiger, når virksomheden øger sin eksport.

Det går ud over medarbejdernes helbred. Når eksporten stiger med 10 procent, får mænd 14 procent flere sygedage, kvinder 24 procent. Desuden får kvinderne 17 procent større risiko for hjerteanfald. Det skriver Politiken fredag.

- Selvfølgelig arbejder man mere, når ordrebogen er fuld, siger Anne-Marie Røge Krag.

- Men der skal ikke være nogen tvivl om, at arbejdsgiverne har en forpligtelse til at tilrettelægge arbejdet, så det er sikkert og sundhedsmæssigt forsvarligt, siger hun.

Det er dog hendes indtryk, at arbejdsgiverne allerede i dag generelt skaber et godt arbejdsmiljø.

- Vi har vagtplaner og lader ikke medarbejderne arbejde mere, end de må, siger hun.

Oplysninger om stigning på 14 og 24 procent er svære at forholde sig til, mener hun, når man ikke ved, hvor meget sygefravær, der er tale om.

- Sygefraværet i den private sektor er meget lav, så jeg ville gerne vide, hvor mange dage, det drejer sig om, siger Anne-Marie Røge Krag.

I 2014 havde ansatte i private virksomheder og organisationer 6,6 årlige sygedage i gennemsnit. Det viser Danmark Statistisk seneste opgørelse på området. De ansatte i staten, kommuner og regioner var i gennemsnit syge 10,46 dage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip