Dansk Erhverv og HK afviser lovbestemt mindsteløn

Det er en dårlig idé, hvis der ved lov bliver fastsat en mindsteløn, som hovedorganisationen FTF ellers opfordrer til.

Det mener såvel Dansk Erhverv som HK handel, der begge vil bevare den danske model, hvor lønnen fastsættes ved forhandling.

- Det er helt klart bedst for vores medlemmer, at vi aftaler mindstelønnen direkte med arbejdsgiverne og ikke er afhængige af skiftende politiske flertal på Christiansborg.

- Desuden bliver flere og flere danske lønmodtagere omfattet af overenskomster, faktisk har der aldrig været så mange lønmodtagere i Danmark omfattet af en overenskomst, siger formand for HK Handel, Per Tønnesen, i en fælles pressemeddelelse med Dansk Erhverv.

Også arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv kan heller ikke se et behov for en lovbestemt mindsteløn.

- Den danske model er velfungerende for medarbejdere, for virksomheder og dermed samfundet. Vi ser ingen grund til, at man skal slå skår i den.

- I øvrigt vil en lovbestemt mindsteløn indebære, at konfliktretten bliver afskaffet, siger direktør Laurits Rønn i pressemeddelelsen.

Dermed er organisationerne lodret uenige med FTF, der opfordrer til, at man starter en diskussion af lovbestemt mindsteløn.

FTF opfordrer blandt andet til at se mod Norge, hvor man gør den kollektivt aftalte mindsteløn i overenskomsterne i udvalgte brancher til en national minimumløn.

- Flere lande indfører mindsteløn i takt med, at bevægeligheden over grænserne stiger, og vi bliver nødt til at forholde os til, at der er stadig flere lønmodtagere i Danmark, som ikke er omfattet af overenskomst.

- Vi må tage hul på diskussionen, siger formand Bente Sorgenfrey til FTF's hjemmeside.

FTF mener, at den udbredte arbejdskraft fra især østeuropæiske lande samt den økonomiske krise har skabt behov for en dansk lov om mindsteløn.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip