Dansk Erhverv: Tysk dåsepant gavner Danmark

Ifølge Dansk Erhverv er det et markant gennembrud, at der skal opkræves pant af dåseøl og sodavand, når danskerne kører over grænsen og handler i Tyskland.

Partierne i rød blok er enige om at stemme for en pantaftale, som er forhandlet på plads med den tyske delstat Slesvig-Holsten, hvor grænsebutikkerne ligger.

- Den manglende pant har givet en særlig fordel specielt til de omkring 60 grænsehandelsbutikker. Alle andre tyske butikker opkræver pant - også butikker beliggende tæt ved tyskernes øvrige otte landegrænser.

- Derfor er det meget positivt, at der nu også kommer pant på de tyske dåser, der er købt i grænselandet op til Danmark, siger markedschef Lotte Engbæk Larsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Hvert år bliver der hentet cirka en milliard tyske dåser over grænsen til Danmark, hvoraf en del ender som skrald i naturen, ifølge Dansk Erhverv.

Aftalen vil dog gøre det dyrere for danskere at købe øl i Tyskland, for forbrugerne kan nemlig ikke få hele beløbet tilbage, når de afleverer dåserne i Danmark. Det skyldes momsforskellen, da Danmark ikke kan opkræve moms i Tyskland.

Aftalen er dog i det store og hele positiv.

- Det vil gøre det mindre attraktiv at grænsehandle og mere attraktivt at købe varerne i Danmark, især på nogle af de store magnetvarer, som trækker grænsehandlen, siger Lotte Engbæk Larsen.

Både Venstre og De Konservative kritiserer aftalen skarpt, fordi det bliver dyrere at være dansk forbruger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip