Dansk erhvervsliv lader sig ikke påvirke af kinesisk uro

Selv om verdensøkonomien lige nu præges af den store usikkerhed i Kina, så påvirker det tilsyneladende ikke erhvervslivet herhjemme.

Kigger man på Danmarks Statistiks konjunkturbarometre for september, der er offentliggjort tirsdag, er der således ikke de store udsving at spore.

Industrien ser uændret på fremtiden med et uændret indeks på minus 7, nøjagtigt som i august.

Og selv om et negativt indeks peger på pessimisme i sektoren, bør man alligevel glæde sig over, at det ikke røg endnu lavere ned, mener makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

- Selv om industrivirksomhederne fortsat er i det pessimistiske hjørne, viser septembermålingen, at der skal noget af et bump til, før mundvigene drejer yderligere mod syd.

- Generelt er de danske industrivirksomheder i fin form med en stærk forbedret konkurrence, skriver han i en kommentar.

Og som chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit påpeger, så er Danmark langt mindre følsom over for en kinesisk nedtur end andre lande, og industritallene er yderligere en indikator på, at opsvinget ikke umiddelbart er i fare.

- Vi ser det som en påmindelse om, at det begyndende opsving i høj grad tegner til at blive drevet af en fremgang i privatforbruget og investeringerne frem for eksporten til fjernmarkederne.

- Det er således under 4 procent af eksporten, der finder vej til Kina, mens 70 procent af eksporten går direkte til Europa og USA, siger han.

Byggeriet er også fortsat pessimistisk med en indikator på minus 12, som dog er en forbedring fra august måneds indeks på minus 14.

Detailhandlen viste positive tendenser med en indikator på 11 - en forbedring på 3 - mens serviceerhvervenes konjunkturbarometer var uændret på 6 i forhold til august.

/ritzau/

 

Dagens Gossip