Dansk EU-politiker: EU bør have et efterretningsagentur

Ifølge EU's justitskommissær, Vera Jourova, er mellem 5000 og 6000 EU-borgere rejst til Syrien som såkaldte "foreign fighters" for at deltage i borgerkrigen. Det præcis antal kendes ikke, men det nye skøn får danske EU-parlamentarikere til at slå alarm.

De Radikales EU-parlamentariker, Morten Helveg Petersen, mener, at det høje skøn bør være en anledning til en større deling af efterretninger internt i EU.

- I disse tider diskuterer Europas ledere, hvordan man kan opruste i kampen mod terror. Svaret ligger lige for: At Europas efterretningstjenester deler flere informationer med hinanden, siger han.

Han mener, at der skal stilles krav til, at efterretningstjenesterne i Europa udveksler informationer gennem et fælles europæisk efterretningsagentur.

- Både ved angrebene i London, Madrid, Paris og så videre var gerningsmændene kendte på forhånd. Man havde informationerne. Alligevel forhindrede man ikke angreb, siger han.

Ifølge Socialdemokraternes Christel Schaldemose er et af problemerne, at EU's ydre grænser ikke fungerer.

Hun henviser til et dokument fra Det Europæiske Råd, der er en samling af EU's 28 stats- og regeringschefer, hvori det beskrives, at nogle af EU's grænselande oplever tekniske problemer med at tjekke pas og andre dokumenter i tilstrækkelig grad.

- Rådet har slået fast, at der i for eksempel Grækenland er store huller i EU's ydre grænsekontrol. Det er et voldsomt problem, når vi ser, at der lige nu befinder sig 5000-6000 europæiske hellige krigere udenfor EU, siger Christel Schaldelmose.

- Jeg har spurgt EU-Kommissionen om, hvad det helt konkret vil gøre, for at få lukket de huller i grænserne, der beviseligt er. Desværre har den græske kommissær, der sidder med ansvaret, ikke engang i sinde at erkende problemet.

Hun opfordrer derfor den danske regering til at tage problemet op i rådet.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip