Dansk Europol-chef: Europol er vigtigt for Danmark

Kriminaliteten bliver mere og mere præget af internationale kriminelle organisationer, og derfor er det vigtigt for Danmark at være med i Europol-samarbejdet.

Det mener vicedirektør i Europol og chef for European Cybercrime Center, Troels Ørting Jørgensen.

- De kriminelle organisationer er blevet internationale og mobile, og de er ligeglade med grænseovergange, siger han til Ritzau.

- De bevæger sig til lands, til vands og i luften. Det kan man ikke kontrollere sig ud af, med mindre man lukker sig helt inde som det gamle DDR, fortsætter han.

Han forklarer, at man har ændret den måde, man bekæmper kriminalitet på, så man i dag kigger på grupper og strukturer og på den måde kan man få fat på både leverandører kurerer og bagmænd, der ofte sidder i forskellige lande.

- Vi har opbygget kæmpe databaser over mistænkte og udveksler oplysninger landene imellem, forklarer Troels Ørting Jørgensen.

- Det betyder, at hvis en person er rejst til Syrien for at kæmpe, så er det lettere at holde øje med ham, når han vender tilbage. Det er jo ikke sikkert, at han tager direkte hjem til Danmark, men så kan politiet i for eksempel Holland eller Tyskland holde øje med ham.

Europol betyder også, at landene kan deles om ressourcerne ved at fordele sagerne mellem sig.

- Når dansk politi går i gang med en efterforskning, viser det sig måske, at franskmændene er længere fremme i den samme sag, og så kan de inddrage den danske sag i deres, forklarer Troels Ørting Jørgensen.

Kriminalitet på internettet er også et område, hvor Danmark har stor glæde af Europol.

- De personer stjæler jo fra afstand, og så kan Europol hjælpe med at finde frem til, hvor de befinder sig.

- Og hvis vi skal have hjælp fra et land udenfor EU, så har det altså større vægt, hvis Europol henvender sig, end hvis det er lille Danmark, der beder om hjælp, fastslår Troels Ørting Jørgensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip