Dansk fiskefars indeholder bakterier i massevis

Skrevet af admin

10 år siden

|

11/02/2014

Dagens topnyheder

Når du køber din færdigrørte fiskefars i supermarkeder og hos fiskehandlere landet over, er der stor sandsynlighed for, at du kommer hjem med mere og andet, end du ønsker, skriver DR Nyheder.

En større undersøgelse af prøver af fiskefars, som Fødevarestyrelsen offentliggjorde kort før jul, viste nemlig, at hver anden fars havde et bakterieindhold, der lå på den forkerte side af myndighedernes vejledende grænseværdi.

Prøverne var indsamlet tilbage i 2012, og det tyder ikke på, at forholdene er blevet bedre siden.

DR-programmet Kontant har nemlig lavet en ny undersøgelse af fiskefars hos i alt 15 forhandlere rundt omkring i landet og bedt et godkendt laboratorium analysere dem.

Og her fandt man blandt andet fiskefars med over 100 gange så mange bakterier som tilladt.

I en prøve var der en milliard bakterier per gram, og således ramte man loftet for, hvor mange bakterier, der overhovedet kan være i en fiskefars.

Jørgen Leisner, lektor i veterinær sygdomsbiologi på Københavns Universitet, er forundret.

- Sandsynligvis har produktet allerede været fordærvet, og hvis ikke, så bliver det fordærvet i løbet af meget kort tid, siger han til Kontant.

I Kontants lille stikprøveundersøgelse dumpede fire ud af de 15, altså godt en tredjedel af fiskefarserne.

Samtlige prøver er indsamlet, lagt på køl og afleveret til et godkendt laboratorium samme dag, som de er købt. Men flere af prøverne indeholdt langt over det anbefalede maksimum på 10 millioner bakterier.

Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder ved Forbrugerrådet, mener, der skal skrappere regler til og mere kontrol af, at de bliver overholdt.

- Det viser, at de har store problemer med at leve op til det ansvar, de selv har for sikkerheden. Det viser også, at der er behov for at have nogle lidt mere konkrete regler omkring det, siger hun til Kontant.

I dag har butikkerne selv ansvaret for at vurdere, om farsen er frisk. Tidligere gjaldt en 24-timers-regel, som betød, at fiskefars skulle sælges inden for 24 timer, men i 2010 ophævede Fødevarestyrelsen den regel.

Forbrugerrådet var imod ophævelsen, og det samme var De Samvirkende Købmænd (DSK).

Fødevarestyrelsen langer dog ud efter farsproducenterne og butikkerne, som beskyldes for ikke at have taget ansvaret på sig.

/ritzau/