Dansk FN-diplomat: Vi frygter en total krig i Ukraine

Situationen i Ukraine er aktuelt så bekymrende, at FN frygter, at det kan udvikle sig til en egentlig krig igen.

Det siger FN's assisterende generalsekretær, Jens Anders Toyberg-Frandzen, i forbindelse med et hasteindkaldt møde i Sikkerhedsrådet om netop Ukraine.

- Vi er dybt bekymret over risikoen for, at man er på vej tilbage i en krig i fuld skala, siger den danske topdiplomat ifølge nyhedsbureauet AFP.

Mødet i Sikkerhedsrådet blev indkaldt på amerikansk initiativ få timer efter, at den øverstkommanderende i Nato, general Philip Breedlove, onsdag slog fast, at russiske soldater med militært udstyr har krydset grænsen til det østlige Ukraine de seneste dage.

Rusland har benægtet at have sendt soldater ind i den tidligere sovjetrepublik.

Flere end 930.000 mennesker er drevet på flugt under kampene, og diplomaten advarer om, at dette "antal kan stige eksponentielt," hvis volden blusser op igen.

- Alternativt kan det være, at konflikten holdes i kog i månedsvis med sporadiske småkampe præget af perioder med øget antal sammenstød og drab, siger Toyberg-Frandzen.

Begge scenarier vil være en "katastrofe for Ukraine".

FN-diplomaten optegner også en tredje mulighed, som er en "frossen og langvarig konflikt, som vil befæste status quo i det sydøstlige Ukraine i årevis eller flere årtier."

Sikkerhedsrådet har ingen planer om at vedtage en resolution, der fordømmer Rusland, som har vetoret.

Efter mere end et halvt års kampe mellem ukrainske sikkerhedsstyrker og prorussiske separatister i det østlige Ukraine, hvor flere end 4000 mennesker har mistet livet, blev Ukraine og Rusland i september enige om en fredsplan i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Våbenhvilen er imidlertid flere gange blevet krænket, og den seneste tid er kampene blusset op omkring regionshovedstaden Donetsk, som er en af prorussiske separatisters højborge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip