Dansk Folkeparti sidder med nøglen i Køge

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Det er Dansk Folkeparti, der sidder med nøglen til borgmesterkontoret i Køge.

Partiet kan efter tirsdagens valg i realiteten afgøre, om borgmesteren skal komme fra rød eller blå blok, og måske kan det ende med, at DF's egen spidskandidat, Dora Olsen, selv ønsker at bruge nøglen til borgmesterkontoret.

Køge er ellers traditionelt styret af Socialdemokraterne, men stolen synes at vakle under Marie Stærke (S), der har været borgmester siden 2007.

Partiet har tabt to mandater og sidder nu kun på syv af de 27 pladser i byrådet, mens Venstre har vundet fire og med 10 mandater har overtaget positionen som kommunens største parti med borgmesterkandidaten Palle Svendsen.

De to blokke står nogenlunde lige stærkt, men med en fremgang fra to til tre mandater er det Dansk Folkeparti, der står i centrum af forhandlingerne.

I 2009 var det et samarbejde mellem Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti, der var med at sikre Marie Stærke fire år mere som borgmester.

Men denne gang er DF i valgforbund med De Konservative og har ikke på forhånd villet melde noget ud om, hvem man vil pege på. Og ifølge spidskandidat Dora Olsen er hun selv i spil til borgmesterposten.

SF og Enhedslisten har fået hver to mandater, mens De Konservative er blevet halveret og nu kun har to mandater.

Borgmester Marie Stærke måtte op til valget ud i en dramatisk, intern kamp mod byrådsmedlem Thomas Kielgast, som Stærke vandt forholdsvis knebent. Siden brød Kielgast med S og dannede lokallisten Ny Centrum, som fik et enkelt mandat.

Opgøret mellem Stærke og Kielgast var en udløber af sagen, der involverede blandt andre S-toppolitikeren Henrik Sass Larsen og den tidligere S-lokalformand i Køge, Tommy Kamp.

En række S-folk mente, at Socialdemokraterne i Køge havde brug for at viske tavlen ren og også skifte Marie Stærke ud.

75,9 procent af de 44.835 vælgere i Køge Kommune stemte.

/ritzau/