Dansk forsker bidrager til vand-opdagelser på Mars

Meget tyder på, at der i fremtiden kan findes flydende vand under overfladen på planeten Mars.

Det skriver flere internationale medier, efter at robotten Curiosity, der er sendt til Mars af den amerikanske rumfartsadministration Nasa, har gjort nye, banebrydende opdagelser.

Den danske astrofysiker Morten Bo Madsen fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet er medforfatter til undersøgelsen, der giver nyt håb om at finde flydende vand på Mars.

Han forklarer til nyhedsbureauet AFP, at noget af atmosfærens vanddamp på Mars kondenserer som frost, og altså ikke som flydende vand.

Men de nye opdagelser viser, at der findes en helt bestemt type salt i jorden på Mars. Det kaldes for kaliumperklorat, og netop det salt har en væsentlig egenskab.

- Kaliumperklorat er meget absorberende og kan forme en saltlage med vandet, så frysepunktet bliver sænket, og det frosne vand bliver flydende, forklarer Morten Bo Madsen.

Selvom det altså kan tyde på, at man i fremtiden måske vil kunne finde flydende vand på Mars, skal man ikke nødvendigvis gøre sig forhåbninger om at finde liv den røde planet.

Det siger Javier Martin-Torres, der har været med til at lede undersøgelserne på Mars og er professor ved Luleå Tekniska Universitet og specialist inden for atmosfærevidenskab.

Han forklarer til det svenske nyhedsbureau TT, at Mars har et ekstremt ugæstfrit miljø, hvor kun meget sejlivede mikroorganismer kan overleve.

Sidste måned fortalte Nasa, at den nordlige halvkugle på Mars menes at have været et stort hav engang med dybder på mere end halvanden kilometer.

87 procent af havet forsvandt dog. En af Nasas teorier går på, at vandet forsvandt, fordi Mars mistede det magnetfelt, der beskyttede planeten mod solen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip