Dansk forskning: Sundt at træne i uren byluft

Løbeture i de forurenede dele af storbyer har længe været genstand for kritik. Alvorlige lidelser som KOL, lungekræft, astma, hjerte-kar-sygdomme og diabetes er blevet sat i forbindelse med ophold i trafikerede områder med høj luftforurening. 

Det er derfor nærliggende at konkludere, at motion midt i forureningen er en rigtig usund idé, og derfor tilbringe tiden på divaen. 

Læs også: 100 års fitness på 100 sekunder: Kan du genkende dig selv eller din bedstemor?

Men en ny stor undersøgelse punkterer dog den undskyldning. Den viser nemlig, at de gavnlige effekter af motion langt overstiger de negative ved forurening, fortæller Videnskab.dk.

-Selv for de mennesker, som bor i de mest forurenede områder af København, er det stadig sundere at tage en løbetur, gå eller cykle til arbejde end at være inaktiv,- fortæller Zorana Jovanovic Andersen, som er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Læs også: Det her beskytter hjertet lige så meget som træning

Den nye undersøgelse bygger på oplysninger om 52.061 beboere i København og Aarhus, som er blevet fulgt siden 1993.

Zorana Jovanovic Andersen understreger, at man indånder langt mere af den forurenet luft ned i lungerne ved fysisk aktivitet end ved inaktivitet. 

-Studiet viser, at det godt kan betale sig være fysisk aktiv, selvom man bor i byen. De mange fordele der er ved at dyrke motion, bliver ikke ophævet, selvom man bliver eksponeret for et højt niveau af luftforurening,- siger Ole Hertel, som er professor og sektionsleder ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

Læs også: 9 faser, du gennemgår, når du genoptager motion efter “vinterpausen”

De er begge hovedforfatterne bag undersøgelsen, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidskrift Environmental Health Perspectives.

Der er ingen tvivl om, at når man trækker forurenet luft ned i lungerne, så er det skadeligt. Men når man tager højde for hvor meget motion deltagerne i undersøgelsen dyrke, så er det altså meget værre at være inaktiv end at dyrke motion i områder med høj luftforurening. 

-Vi kan tydeligt se, at det har en negativ effekt på helbredet at bo i områder med høj luftforurening. Men vi kan samtidig se, at fysisk inaktivitet er meget værre end luftforeningen i sig selv. Motionen har en stærk forebyggende effekt på en lang række sygdomme, og den forebyggende effekt overstiger altså de negative effekter af luftforueningen,- fortæller Zorana Jovanovic Andersen til Videnskab.dk.

Læs også: Dette tidspunkt på dagen er bedst til træning, hvis du gerne vil tabe dig

Hun fortæller ydermere, at hvis man kan løbe i en park eller steder, hvor der ikke er meget trafik, så gør man sig selv en stor tjeneste. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip