Dansk fotograf fri efter 13 måneder som gidsel i Syrien

En dansk freelancefotograf er torsdag aften løsladt efter 13 måneder som gidsel i det borgerkrigshærgede Syrien. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

25-årige Daniel Rye Ottosen fra Give var på rejse som freelancer, da han i maj sidste år blev taget som gidsel i den nordlige del af landet.

Formålet med rejsen var at lave en fotoreportage om de syriske flygtninge i Tyrkiet og det nordlige Syrien, hvor en række pressefolk tidligere har oplevet samme skæbne at ende som gidsel.

Det blev også skæbnesvangert for den unge jyde. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien 17. maj 2013 blot to dage efter, at han var rejst ind i landet første gang. Af hensyn til forhandlingerne om at få ham fri, har gidseltagningen været holdt hemmelig for offentligheden.

Det står ikke helt klart, hvem der har holdt danskeren som gidsel. Men kilder tæt på forløbet siger til Ritzau, at det er oprørsgruppen Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten), der har tilbageholdt ham.

Isil kontrollerer store områder i det nordlige Syrien, og den islamistiske gruppes soldater er berygtet for deres meget voldsomme behandling af sine modstandere.

Den 25-årige danske fotograf er tidligere gymnast på eliteniveau, men han måtte stoppe karrieren på grund af en skade for et par år siden. I stedet kastede han sig over sin hobby som amatørfotograf og besluttede, at det var fotograf, han ville uddanne sig til.

Han fik efterfølgende et års tid som assistent hos den kendte og internationalt prisbelønnede fotograf Jan Grarup, der er kendt for sine billeder fra krigs- og katastrofeområder.

Jan Grarup tog blandt andet den unge fotograf med på en fotoreportage til det uroplagede Somalia.

Der foreligger ingen officielle oplysninger om, hvordan frigivelsen er kommet i stand, men ifølge Ritzaus oplysninger, skulle den unge fotograf været blevet frigivet mod betaling af en ukendt løsesum.

Familien sendte tidligere på året en appel til det danske gymnastikforeningsmiljø om at komme med donationer til en løsesum.

/ritzau/

 

Dagens Gossip