Dansk generalmajor får nøglestilling for FN i Mali

07/03/2015 10:03

admin

Nyheder

Mest læste i dag

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har udpeget den danske generalmajor Michael Anker Lollesgaard til stillingen som styrkechef for FN's fredsbevarende mission i Mali.

- Generalmajor Lollesgaard kommer med 30 års national og international militærerfaring fra den danske hær, siger Ban i en pressemeddelelse fra FN om den nye militærchef, der afløser den rwandiske generalmajor Jean Bosco Kazura på posten.

Lollesgaard bliver en af de højest placerede danskere i en militær stilling i FN nogensinde.

- Det glæder mig, at Danmark har kunnet stille med en så velkvalificeret kandidat til en så vigtig og vanskelig post i FN, og at han er sluppet gennem nåleøjet, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Generalmajoren er for øjeblikket chef for Danske Division, men han skal nu lede den militære del af FN's mission i det nordvestafrikanske land og bliver dermed chef for 8700 FN-soldater fra 40 lande.

- Danmark har kun én gang tidligere haft en militær stilling på så højt niveau i FN, og jeg er sikker på, at generalmajor Michael Lollesgaard med sine gode erfaringer vil kunne gøre en positiv forskel for missionen, siger Nicolai Wammen.

Generalmajoren har tidligere været ansat som militærrådgiver ved den danske repræsentation til FN i New York og været udsendt til internationale operationer i blandt andet Irak og Bosnien-Hercegovina.

Den militære styrke i Mali er godkendt til 11.200 mand, men på grund af de vanskelige forhold, som missionen arbejder under, er styrkeopbygningen endnu ikke tilendebragt.

Mali er forsat præget af en væbnet konflikt i den nordlige del af landet mellem regeringsstyrker og en række oprørsgrupper. FN's mission har et omfattende mandat til at beskytte civile, og er den FN mission, der oplever de største menneskelige tab.

Danmark har bidraget til FN's fredsbevarende mission i Mali, siden den blev lanceret i 2013, da konflikten mellem regeringen i Bamako og militante islamister for alvor spidsede til.

- FN får en erfaren og engageret leder, og Danmark får samtidig mulighed for at sætte endnu flere fingeraftryk på FN's arbejde med at fremme fred og stabilitet i skrøbelige områder, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

/ritzau/