Dansk hjælp skal sikre 13 flygtningelejre i Irak

Eksperter fra Dansk Flygtningehjælp skal hjælpe med at få 13 flygtningelejre på fode i det kurdiske selvstyreområde i Irak, hvor hundredtusinder af mennesker er drevet på flugt fra den militante oprørsgruppe Islamisk Stat.

Det fortæller nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp, Rasmus Stuhr Jakobsen.

- Vi ved, hvordan man etablerer sådanne lejre rent logistisk, og hvad man skal være særligt opmærksom på i forhold til infrastrukturen i lejrene. Så vi skal rådgive og formentligt også på sigt drive nogle af lejrene, siger nødhjælpschefen, som befinder sig i det kurdiske område.

Dansk Flygtningehjælp har sammen med FN indgået aftalen med de lokale myndigheder. De 13 lejre skal kunne huse 300.000-400.000 flygtninge.

Og der er hårdt brug for en mere permanent løsning for de fordrevne irakere, siger Rasmus Stuhr Jakobsen, som befinder sig i byen Dohuk.

- Flygtningene har ingen steder at være, så de har søgt tilflugt i moskeer, kirker og skoler, og også i de mange ufærdige bygninger, der er rundt om i byen. Det sætter præg på gadebilledet overalt.

- Det desperate er, at der er så mange, og at de ikke har adgang til noget som helst lige nu. Vi kører rundt til familier med fødevarepakker og vand til familier, som varer tre dage. Når de tre dage er gået, skal vi ud igen, for de har ikke andre steder, de kan få mad fra, siger han.

Finansieringen er på plads for omkring halvdelen af lejrene, som blandt andet betales af FN og Tyrkiet. Resten af pengene skal nu findes, og det er kun en af udfordringerne for flygtningene uden tag over hovedet, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

For samtidig truer et dramatisk temperaturskift fra sommer til vinter i området, hvor det bliver mellem 45 og 47 grader om dagen i øjeblikket.

- Lige nu er det 40 grader, selvom det er aften. Men i løbet af de næste tre måneder bliver det koldt og tæt på frysepunktet, når det bliver koldest. Nogle vintre er der sne her, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

- Allerhelst skal lejrene stå færdige i dag, men det kommer de ikke til, for det er en meget stor logistisk opgave. Det vil formentligt tage flere måneder, før de er klar, siger han.

Dansk Flygtningehjælp forhandler med internationale donorer, herunder EU, FN og en række regeringer om yderligere midler, så der kan uddeles endnu mere af den helt basale nødhjælp.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp har det kurdiske selvstyreområde også modtaget 220.000 syriske flygtninge. Op mod 600.000 irakiske fordrevne er fulgt efter som følge af militante gruppers angreb i Irak.

/ritzau/